ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παράθυρο» Ντάισελμπλουμ για μικρότερα πλεονάσματα

Την ίδια στιγμή που ο Μπαράκ Ομπάμα επικαλείται τις θέσεις του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος τασσόμενος υπέρ της ελάφρυνσης του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε  υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο θα ήταν «κακή υπηρεσία» προς την Ελλάδα, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με δηλώσεις του στο CNBC ξεκαθαρίζει πως οι όποιες αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν στα μέσα του 2018.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Neue Presse, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η χορήγηση μιας ελάφρυνσης χρέους στην Ελλάδα θα αποτελούσε κακή υπηρεσία για τη χώρα. «Όποιος λέει ότι θα σας ανακουφίσουμε από τα χρέη σας προσφέρει στην Ελλάδα κακή υπηρεσία», είπε ο Σόιμπλε, κάτι που μοιάζει με επίκριση στις εκκλήσεις που απεύθυνε από την Αθήνα ο Μπαράκ Ομπάμα.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε από το Λονδίνο πως το θέμα των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα εξεταστεί στις 5 Δεκεμβρίου.

«Τον Δεκέμβριο θα πρέπει να μιλήσουμε για βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε τώρα και τα επόμενα χρόνια μπορεί να οριστεί ένας αριθμός μέτρων για το τέλος του προγράμματος», είπε ξεκαθαρίζοντας πως στα μέσα του 2018 θα επανεξετάσει το Eurogroup την κατάσταση.

Ο Ολλανδός υπουργός είπε πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών είναι ανοιχτοί στο να παράσχουν στην Ελλάδα πιο ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Λονδίνο είπε ότι θα μπορούσε να γίνουν δεκτές οι εκκλήσεις του ΔΝΤ για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αφήνοντας έτσι να φανεί ότι ο στόχος για πλεονάσματα της τάξης του 3,5% από το 2018 και μετά θα μπορούσε να μειωθεί.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι αν και το ΔΝΤ είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξο για την πορεία της ανάπτυξης στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα μπορούσε να καταστεί πιο «βιώσιμος».

«Το ΔΝΤ πιέζει για έναν πιο ρεαλιστικό στόχο. Διάκειμαι θετικά προς αυτό» τόνισε, προσθέτοντας ότι η σχετική συζήτηση θα γίνει το Δεκέμβριο. «Θα πρέπει να δούμε πόσο επιεικές μπορεί να είναι το Eurogroup και ποιο θα μπορούσε να είναι ένα ρεαλιστικό πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό είναι ένα ακόμα ανοιχτό ζήτημα» υπογράμμισε.

Ο ίδιος αναγνώρισε πως οι σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της είναι πιο εποικοδομητικές από ποτέ και πως η σημερινή ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να είναι πολύ δεσμευμένη στο πρόγραμμα.

Διαβάστε επίσης:

«Όχι» του Βερολίνου στις προτροπές Ομπάμα για το ελληνικό χρέος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης