ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΓΓΔΕ και το Ελληνικό υπό την «ομπρέλα» της Κατερίνας Παπανάτσιου

Η ΓΓΔΕ και το Ελληνικό υπό την «ομπρέλα» της Κατερίνας Παπανάτσιου

Ερωτηματικά προκαλεί η υπουργική απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου βάσει της οποίας ανατέθηκαν αρμοδιότητες στην υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Η εν λόγω απόφαση δίδει τις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και των υπαγόμενων σε αυτήν υπηρεσιών στην κ. Παπανάτσιου.

Ωστόσο, αυτό αντιβαίνει την ανεξαρτησία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) η οποία σύμφωνα με το μνημονιακό νόμο 4389/2016 απολαύει λειτουργικής ανεξαρτησίας, διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και δεν υπόκειται σε έλεγχο ή εποπτεία από κυβερνητικά όργανα, κρατικούς φορείς ή άλλες διοικητικές αρχές. Η Αρχή υπόκειται μόνον σε κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Το εν λόγω θέμα αναμένεται να διευκρινιστεί άμεσα, ήτοι να ξεκαθαριστεί το εάν η απόφαση Τσακαλώτου θα ισχύσει μέχρι τις 31/12/2016 , οπότε θα τελεί σε ισχύ η ΓΓΔΕ ή θα ισχύει και μετά και συγκεκριμένα από την 1η Ιανουάριου 2017, όταν και θα ενεργοποιηθεί πλήρως η Ανεξάρτητη Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Σε κάθε περίπτωση στις αρμοδιότητες της κ. Παπανάτσιου θα περιληφθούν ακόμη η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και οι υπαγόμενες σε αυτήν υπηρεσίες, πλην της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων και Διαχείρισης Κινητών Αξιών και η Ειδική Γραμματεία Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Η νέα υφυπουργός Οικονομικών θα έχει την εποπτεία της Επιτροπής Ολυμπίων και κληροδοτημάτων, του Βαρβακείου Ιδρύματος, του Ειδικού Ταμείου Ελέγχου και Ποιότητας Αλκοόλης και Αλκοολούχων ποτών και της «Ελληνικό Α.Ε.».

Στις αρμοδιότητες της περιλαμβάνονται οι κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες, η νομοθετική πρωτοβουλία η οποία ασκείται μόνον από κοινού με τον υπουργό, η πρόταση για την έκδοση ατομικών και κανονιστικών διαταγμάτων, η έκδοση πράξεων ατομικού και κανονιστικού χαρακτήρα, η πρόταση για την έκδοση διαταγμάτων και η έκδοση πράξεων από κοινού με άλλους Υπουργούς, Αναπληρωτές Υπουργούς και Υφυπουργούς, η υποβολή ερωτημάτων προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η αποδοχή γνωμοδοτήσεων και η αποδοχή και έγκριση πρακτικών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς και ο διορισμός των διοικήσεων νομικών προσώπων.