«Μαχαίρι» σε επιδόματα για να βρεθούν 400 εκατ. ευρώ
Στις πλάτες του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη έχει πέσει η εξεύρεση 400 εκατ. ευρώ προκειμένου ο Προϋπολογισμός 2017 να χρηματοδοτήσει κανονικά το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) συνολικού κόστους 760 εκατ. ευρώ.
ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM κάνουν φύλλο και φτερό τα μεγέθη του σχεδίου Προϋπολογισμού 2017 εστιάζοντας στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ΔΕΚΟ, προκειμένου να εγκρίνουν το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμό που θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 21 Νοεμβρίου.
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επικρατεί διαρκής αναβρασμός ώστε να συνταχθεί ο Προϋπολογισμός του 2017 εντός των πλαισίων του προγράμματος και να κλείσει και η επόμενη χρονιά επιτυχώς με πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 1,7% του ΑΕΠ.
Η ηγεσία του ΓΛΚ εξετάζει – μεταξύ άλλων- τρόπους εξοικονόμησης 400 εκατ. ευρώ από ενσωματώσεις και καταργήσεις επιδομάτων προκειμένου να ευρεθούν πόροι για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Το όλο σχέδιο που αποκαλείται «αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων» και στηρίζεται εν πολλοίς σε μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας προβλέπει την αναδιανομή πόρων από τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα προς το πιο φτωχό κομμάτι του πληθυσμού.
Σκοπός είναι να περιοριστούν οι δικαιούχοι επιδομάτων που σήμερα βρίσκονται στα ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια, ώστε τα επιδόματα να έχουν καλύτερη στόχευση στους φτωχούς και παράλληλα να περισσέψουν χρήματα για να δοθούν στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Αυτό το έργο το έχει επωμιστεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ο οποίος θα έχει και σχετικές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για το θέμα αύριο ή το αργότερο μεθαύριο.
Η αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων εξετάζεται να γίνει ως εξής:
- Θα προστατευθούν τα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα.
- Θα καταργηθούν ή θα μειωθούν δραστικά επιδοματικού τύπου παροχές, όπως π.χ. παροχές που χορηγεί ο ΟΑΕΔ (κοινωνικός τουρισμός, παροχές διακοπών για ανέργους και συνταξιούχους, επιδόματα μακροχρόνια ανέργων και νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, προγράμματα κατασκηνώσεων), αλλά και το στεγαστικό επίδομα των φοιτητών ή προνόμια όπως κάρτες μεταφοράς σε πολυτέκνους, διάφορα προγράμματα κατασκήνωσης.
- Προνοιακά επιδόματα και παροχές σε είδος ή χρήμα που απευθύνονται στο πλέον φτωχό τμήμα του πληθυσμού που θα καταστούν δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος θα καταργηθούν, καθώς θα ενσωματωθούν στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
Συνολικά 33 επιδόματα είτε θα μειωθούν είτε θα ανασταλούν, προκειμένου να επέλθει ετήσια εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ ή 0,30% του ΑΕΠ.