Κ. Παπανάτσιου: Προτεραιότητα το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα
Στο νομοσχέδιο με τα κίνητρα για τις συναλλαγές μέσω πλαστικού χρήματος δίνει όλη την προσοχή της η νέα υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.
Το νομοσχέδιο για πλαστικό χρήμα θα προβλέπει έκπτωση φόρου από 1.900 ευρώ έως 2.100 ευρώ για όσους πραγματοποιούν ετησίως συναλλαγές που θα αντιστοιχούν στο 10%, 20% ή 30% του ετήσιου εισοδήματος του φορολογουμένου.
Ακόμη, θα περιλαμβάνει διάταξη με την οποία θα αναγνωρίζεται η έκπτωση ιατρικών δαπανών μόνο εφόσον αυτές έχουν εξοφληθεί με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με μεταφορά ποσού στον επαγγελματικό λογαριασμό του γιατρού. Από την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος θα εξαιρούνται ηλικιωμένοι πολίτες άνω των 75 ετών και όσοι ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές.
Αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε πρόσθετο αφορολόγητο για μισθωτούς - συνταξιούχους αν καλύψουν πάνω από το 80% του ετήσιου εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές πληρωμές η κ. Παπανάτσιου γνωρίζει ότι η εφαρμογή του έχει σκοντάψει σε αντιδράσεις.
Πάντως μετά την απομάκρυνση του Τρύφωνα Αλεξιάδη από το υπουργείο Οικονομικών έχουν διαφοροποιηθεί και οι προτεραιότητες. Πλέον πρώτος στόχος είναι να ολοκληρωθεί και να προχωρήσει το νομοσχέδιο για το περιουσιολόγιο όλων των φορολογουμένων. Δεύτερος στόχος είναι να καθοριστεί το πλαίσιο για αλλαγή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στο ύψος των πραγματικών ως τον Ιούνιο του 2017. Τρίτον, αποφασίσθηκε οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν στον ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2017 θα αφορούν μόνο τη διεύρυνση των φοροαπαλλαγών των ευπαθών ομάδων.
Στο «ψυγείο» μπαίνει και το νομοσχέδιο που θα έδινε τη δυνατότητα σε όσους έχουν αδήλωτα εισοδήματα να τα εμφανίσουν στην Εφορία και πληρώνοντας ένα σημαντικό ποσό φόρου να τα νομιμοποιήσουν.
Τέλος, νέα υφυπουργός αποφάσισε να μη γίνει εφέτος καμία αλλαγή στα τέλη κυκλοφορίας και να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη η υπουργική απόφαση για την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εισήγηση της κυρίας Παπανάτσιου για το θέμα των τελών κυκλοφορίας του έτους 2017 προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι στην κατεύθυνση ότι δεν θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές οι οποίες στο τέλος να μη φέρουν κανένα ουσιαστικό εισπρακτικό αποτέλεσμα.