ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Σε μια εβδομάδα θα κλείσουμε την πρώτη ομάδα προαπαιτούμενων

O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος CNN

Στα στενά περιθώρια που έχει η Ελλάδα προκειμένου να ολοκληρώσει την πρώτη λίστα των προαπαιτούμενων και τις ρυθμίσεις που θα ξεκλειδώσουν τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναφέρθηκε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πλειστηριασμοί, τα κόκκινα δάνεια και οι μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα, θα ξεκλειδώσουν τη δόση των 2 δισ. ευρώ που συνδέεται με το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων, αλλά και την εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Έχουμε μια εβδομάδα ώστε θα κλείσουμε τα θέματα που έμειναν από την πρώτη ομάδα προαπαιτούμενων και να συζητήσουμε ορισμένα πράγματα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε μετά το Eurogroup και επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση πρέπει να διευθετήσει την ανακεφαλαιοποίηση, τη διακυβέρνηση των τραπεζών και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σε ότι αφορά στις μεταρρυθμίσεις για τη διακυβέρνηση των τραπεζών, εξήγησε ότι οι δανειστές πιέζουν για αλλαγή κανόνων στη διοίκηση και στη δομή των τραπεζών.

«Η ανακεφαλαιοποίηση πηγαίνει γρηγορότερα απ’ όσο περιμέναμε και υπό αυτή την έννοια είμαστε θύματα της επιτυχίας μας, καθώς οι τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν νωρίτερα και έτσι κάποια θέματα που θα λύναμε αργότερα θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε τώρα», είπε.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως ο χρόνος γίνεται όλο και λιγότερος για την Ελλάδα καθώς έρχονται μπροστά θέματα. «Έχω την προσδοκία ότι θα έχουμε καλά νέα έως την ερχόμενη Δευτέρα», εκτίμησε.

Σε ό,τι αφορά στο Ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων ανέφερε ότι πρέπει εντός της εβδομάδας να ληφθούν αποφάσεις σε σχέση με τη δομή και τη λειτουργία του, ούτως ώστε να ολοκληρωθούν οι νομοθετικές διαδικασίες πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Τέλος, υποστήριξε πως το Eurogroup έγινε σε καλό κλίμα και πως οι περισσότεροι ήταν ευχαριστημένοι από τη δουλειά που έγινε από την ελληνική πλευρά, εστιάζοντας πως όλα υλοποιήθηκαν οργανωμένα και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης