ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΔΝΤ επιμένει σε πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα

Το ΔΝΤ επιμένει σε πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα

«Δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν προκαταβολικά τα μέτρα για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της Ελλάδος, προκειμένου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δεχθεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα».Αυτό ξεκαθάρισε σήμερα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις κατά την καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου από την Ουάσιγκτον.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο Ράις είπε πως το Ταμείο εργάζεται με τις ελληνικές αρχές και τους ευρωπαίους εταίρους για ένα πρόγραμμα που θα βγαίνει και θα οδηγεί σε βιώσιμο χρέος. Σημείωσε δε πως το Ταμείο επιμένει στην αναπροσαρμογή των στόχων για το μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα τη Ελλάδος στο 1,5% του ΑΕΠ.

«Ζητάμε ένα πρόγραμμα που θα στηριχθεί μακροπρόθεσμα σε στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ», τόνισε.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα είναι σημαντικό για το θέμα του χρέους. «Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε τα νέα μέτρα που θα παρουσιαστούν στο επόμενο Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», είπε και προσέθεσε: «Η ελάφρυνση χρέους δεν είναι αναγκαίο να εφαρμοσθεί προκαταβολικά, αλλά υπάρχει ανάγκη να εξηγήσουμε στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο το τύπο και το εύρος των μέτρων ελάφρυνσης που θα εφαρμοστούν».

Στο σημείο αυτό επανέλαβε πως το Δεκέμβριο θα παρουσιασθεί η έκθεση του άρθρου 4 του ΔΝΤ για την Ελλάδα στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου και πως και σε αυτή θα ενσωματώνεται η έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Όσο πιο σύντομα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις τόσο πιο γρήγορα θα βάλουμε το αίτημα για νέο πρόγραμμα στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο. Δεν υπάρχει σκληρή προθεσμία για αυτό, αλλά όσο πιο σύντομα τόσο το καλύτερο», είπε.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για την ανάδειξη του Ντόναλντ Τράμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, ωστόσο δεν θέλησε να λάβει συγκεκριμένη θέση.

Αρχικά τόνισε πως το Ταμείο ανυπομονεί να συνεργαστεί με την νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπογραμμίζοντας πως είναι πολύ νωρίς για να κάνει κανείς υποθέσεις για το οικονομικό πρόγραμμα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.

«Είμαστε 24ώρες μακριά από τις εκλογές. Είναι πολύ νωρίς να κάνουμε υποθέσεις. Ας περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι πολιτικές και τότε ας κρίνουμε», είπε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις υπογράμμισε πως το Ταμείο δεν αναμένει πως η εκλογή Τράμπ θα δυσχεράνει τις συνθήκες για άλλα κράτη, ενώ για το εάν θα επέλθει αλλαγή στις σχέσεις ΗΠΑ – ΔΝΤ είπε πως οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ταμείου και πως δεν αναμένεται κάποια αλλαγή στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Ο Ράις ερωτήθηκε για τις θέσεις του Ντόναλντ Τράμπ σχετικά με το διεθνές εμπόριο – έχει χαρακτηρίσει την εμπορική συμφωνία Trans-Pacific Partnership μεταξύ ΕΕ- ΗΠΑ «καταστροφή» υποστηρίζοντας πως ωθείται από ειδικά συμφέροντα που θέλουν να «βιάσουν» την Αμερική- ωστόσο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν θέλησε να γίνει συγκεκριμένος και παρέπεμψε στα ευρήματα που αναδείχθηκαν κατά την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ για τις επιπτώσεις του εμπορικού προστατευτισμού στην παγκόσμια οικονομία.