ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Ακέφαλες δυο συστημικές τράπεζες με ευθύνες του Μαξίμου

Ευθύνες στην κυβέρνηση και στους θεσμούς για το γεγονός ότι Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα παραμένουν ουσιαστικά ακέφαλες, καθώς η πρώτη δεν έχει Διευθύνοντα Σύμβουλο και στη δεύτερη η διοίκηση τελεί υπό καθαίρεση λόγω της σύγκρουσης με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επέρριψε σήμερα ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο βουλευτής Φθιώτιδας έκανε την εξής δήλωση:

«Η Νέα Δημοκρατία, έγκαιρα, είχε αναδείξει τους κινδύνους που προέκυπταν σε ιδιοκτησιακό, επιχειρησιακό, λειτουργικό και διοικητικό επίπεδο, από την τελευταία, αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

»Ανακεφαλαιοποίηση που οφείλεται στην τεράστια ζημιά που επέφερε στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

»Συνέπεια αυτής είναι ο ρόλος του Ελληνικού Δημοσίου στις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα να έχει αποδυναμωθεί, αφού το ποσοστό συμμετοχής του μειώθηκε στο 20% από 60%.

»Ενώ και το νέο θεσμικό πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης αποδίδει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στους "θεσμούς" για τη διοίκηση του τραπεζικού συστήματος.

»Το αποτέλεσμα είναι δύο συστημικές τράπεζες να είναι ουσιαστικά "ακέφαλες" για πολλούς μήνες.

»Γι' αυτό η Κυβέρνηση, όπως και οι θεσμοί, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργήσει, και τα οποία συντηρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

»’Οφείλουν, να δώσουν, ταχύτατα, τη βέλτιστη λύση στη διοικητική εκκρεμότητα που παρατηρείται σε συστημικές τράπεζες, ώστε να ενισχυθεί η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.

»Και να τεθούν οι βάσεις ώστε, μαζί με την αλλαγή πολιτικής, να επιστρέψουν καταθέσεις και να αντιμετωπισθεί με επιτυχία το ζήτημα των "κόκκινων δανείων"».

Να σημειωθεί πως πηγές της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι «η κυβέρνηση ουδεμία ανάμιξη έχει με τη διαδικασία επιλογής Διοικησεων σε Πειραιώς και Εθνική. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν επίσης, ότι «η κυβέρνηση θα μιλήσει διεξοδικά για το θέμα όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης