ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΕ αισιοδοξεί για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε σήμερα από τις Βρυξέλλες όπου παρουσίασε τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Γάλλος Επίτροπος ανέφερε ότι η ύφεση κατά το 2016 θα είναι στο τέλος του χρόνου μικρότερη από αυτή που αναμενόταν και συγκεκριμένα στο 0,3% του ΑΕΠ.

«Η ανάπτυξη στην Ελλάδα επιστρέφει σταδιακώς: το 2017 θα φθάσει στο 2,7% του ΑΕΠ και το 2018 στο 3,1%», ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι αυτό οφείλεται στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, αρχής γενομένης από την αγορά της εργασίας.

Προέβλεψε αύξηση των επενδύσεων και της εσωτερικής ζήτησης στην Ελλάδα κατά το 2017 και 2018 και κατέληξε λέγοντας πως το ελληνικό πρόγραμμα επιτυγχάνει και η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία αποκαθίσταται.

«Δεν θέλω να συσχετίσω τη στάση του ΔΝΤ σε σχέση με οποιοδήποτε πολιτικό γεγονός που έχει συμβεί», ανέφερε ο Επίτροπος Μοσκοβισί και προσέθεσε: «Οι ελληνικές αρχές έπρεπε να αναλάβουν τις ευθύνες τους, δεν λέω ότι αυτό έγινε αυθόρμητα, ότι έγινε πλήρως, αλλά αυτό συνέβη. Και έτσι τώρα οι εταίροι στο Eurogroup μαζί με το ΔΝΤ θα πρέπει να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες. Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, όσο πιο συνολική γίνεται έως το τέλος του έτους, μαζί με το ΔΝΤ».

Για το χρέος η πρόβλεψη της Κομισιόν είναι ότι φέτος θα φτάσει τα 181,6 δισ. ευρώ, τα 179,1 δισ. ευρώ το 2017 και τα 172,4 δισ. ευρώ το 2018.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει φέτος το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ με τη δημοσιονομική προσαρμογή να ενισχύεται από πλευράς των εσόδων που υπερκάλυψαν τους στόχους (ειδικά οι εισπράξεις από το ΦΠΑ).

Ενώ η ιδιωτική κατανάλωση περιορίστηκε ελαφρά, οι επενδύσεις ανέκαμψαν στηριγμένες κυρίως σε αυτές που αφορούν μηχανήματα και εξοπλισμό. Η έκθεση κάνει λόγο για εκτόξευση των επενδύσεων το 2017 που θα ενισχυθούν από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και την πρόσθετη χρηματοδότηση.

Όσον αφορά στους κινδύνους για την ελληνική οικονομία οι αναλυτές της Κομισιον εστιάζουν στις συνεχείς υπερβάσεις δαπανών και στις πιθανές αποκλίσεις των αποδόσεων του μέτρων που συμφωνήθηκαν ύψους 1,6% του ΑΕΠ (στο φόρο εισοδήματος, στις συντάξεις κ.α.).

Η ανεργία αναμένεται μειωθεί. Συγκεκριμένα η υπολογίζεται στο 23,5% φέτος, στο 22,2% το 2017 και στο 20,3% το 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης