ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλείμματα η «προίκα» Κατρούγκαλου στη νέα υπουργό Εργασίας

Εικόνα οικονομικής κατάρρευσης παρουσιάζει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, παρά την εφαρμογή των βάναυσων περικοπών του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016). Αποτέλεσμα είναι η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου να εκκινεί με τους χειρότερους οιωνούς την υπουργική της σταδιοδρομία.

Οι συνολικές οφειλές προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία φθάνουν σήμερα τα 28 δισ. ευρώ, ενώ οι οφειλές του ΙΚΑ από συνεισπραττόμενες εισφορές που πρέπει να αποδοθούν στον ΕΟΠΥΥ και στον ΟΑΕΔ φθάνουν τα 1,1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, εκκρεμούν 122.147 αιτήσεις για κύριες και επικουρικές συντάξεις του ΙΚΑ. Από αυτές οι αιτήσεις για κύριες συντάξεις γήρατος φθάνουν τις 41.340, αναπηρίας 10.130 και χηρείας 9.023, ενώ 61.654 αιτήσεις αφορούν επικουρικές συντάξεις.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον το ασφαλιστικό σύστημα αλλάζει και μετατρέπεται σε ένα θολό σύστημα αμφίβολης κοινωνικής αποτελεσματικότητας και ακόμη χαμηλότερων παροχών.

Βασικά χαρακτηριστικά των αλλαγών είναι οι μειώσεις από 30% ως 50% στις νέες συντάξεις με τον νέο υπολογισμό. Η καταβαράθρωση των συντάξεων χηρείας που θα φθάσουν ακόμη και τα 150 ευρώ. Η καθυστέρηση 122.147 αιτήσεων για κύριες και επικουρικές συντάξεις από το ΙΚΑ. Η κατάρρευση των εσόδων και η διαμόρφωση του τελικού ελλείμματος του προϋπολογισμού του ΙΚΑ για το 2016 στα 800 εκατ. ευρώ.

Αυτά τα οικονομικά, οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα με τα οποία ξεκινά τον βίο του ο νέος ενοποιημένος ασφαλιστικό οργανισμός ΕΦΚΑ (την 1.1.2017), περιγράφουν – εν πολλοίς – την εικόνα του ασφαλιστικού και τις δυσκολίες που προικοδότησε ο απερχόμενος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στην νέα υπουργό Έφη Αχτσιόγλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης