ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο για μόνιμα capital controls σε συνταξιούχους και Δημόσιο

Reuters

Tην επέκταση της χρήσης πλαστικού χρήματος αλλά με "κίνητρα υποχρεωτικά και εθελοντικά" για να παταχθεί η φοροδιαφυγή, προανήγγειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

"Πρέπει να πάμε σε αλλαγή νοοτροπίας και στους φορολογούμενους και στο κράτος" δήλωσε και πρόσθεσε "αγωνιούμε να μαζέψουμε 45-50 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από άμεσους και έμμεσους φόρους, εάν χτυπηθεί η φοροδιαφυγή, θα εισπράττονται 15-20 δισ. ευρώ".

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι δεν θα εφαρμοστούν "capital controls" στους μισθούς, ούτε θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί, υπογράμμισε, όμως, ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονται ήδη μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Σύμφωνα με το "Βήμα της Κυριακής" δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι, εκτός εκείνων που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και όσοι είναι πάνω από 75 ετών, θα έχουν τη δυνατότητα να εισπράττουν μόνο τα μισά χρήματά τους σε μετρητά. Τα υπόλοιπα θα μπορούν να τα δαπανούν μόνο μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

Η μονιμότητα στην επιβολή των capital control -γράφει το ρεπορτάζ- θα έγκειται και στο γεγονός ότι το όριο των αναλήψεων από τα ΑΤΜ για τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους θα μειωθεί σε 150 ευρώ την εβδομάδα από 420 ευρώ που είναι σήμερα. Το σχέδιο φαίνεται πως θα συνοδεύεται από κίνητρα για τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους, όπως για παράδειγμα πίστωση για αγορές σε ποσοστό 20%-30% που θα παρέχουν μεγάλα σούπερ-μάρκετ και άλλες εταιρείες, οι οποίες θα έχουν έρθει νωρίτερα σε συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης