ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εταιρείες και κράτη κτυπούν ξανά την πόρτα του Ιράν

Το μήνυμα πως όλες οι χώρες επιδιώκουν σταδιακά να κάνουν δουλειές με το Ιράν και πως η Ελλάδα έχει την ίδια φιλοδοξία, εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη.

Αυτή η αναφορά επιβεβαιώνεται από δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που φέρουν τους ευρωπαίους ενεργειακούς γίγαντες Royal Dutch Shell, Total και Eni να έχουν καταθέσει τις προηγούμενες εβδομάδες προτάσεις συνεργασίας στο Ιράν.

Το Ιράν είναι η τέταρτη μεγαλύτερη χωρά στον κόσμο σε αποθέματα αργού πετρελαίου και η δεύτερη μεγαλύτερη σε κοιτάσματα φυσικού αερίου, και πολλά από αυτά είναι σχετικά φθηνά για εξόρυξη. Τα ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία του είναι εντυπωσιακά, καθώς το έθνος του Περσικού Κόλπου έχει 158 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και 1,2 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Αυτά τα μεγέθη δεν έχουν περάσει απαρατήρητα από την ελληνική κυβέρνηση η οποία ήδη από τις αρχές του 2016 με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη ήθελε να καταδείξει πως αναγνωρίζει τη σημασία των συμπράξεων με το Ιράν, στα πλαίσια της τήρησης των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των περιορισμών που αυτοί μπορούν να θέτουν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός «έσπασε το ταμπού», καθώς ακολούθησαν και άλλες ηγεσίες. Είναι χαρακτηριστικό πως προχθές ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου Λίμ Φοξ δήλωσε την ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης των αγγλο-ιρανικών σχέσεων.

Μιλώντας από το βήμα χρηματοοικονομικής διάσκεψης στο Λονδίνο ο Φοξ ανέφερε πως οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Βρετανίας και του Ιράν έχουν αρχίσει να αυξάνονται από τότε που η Βρετανία ξανάνοιξε την πρεσβεία της στην Τεχεράνη και πως ο ίδιος θα εργαστεί για την επέκταση των διμερών εμπορικών συναλλαγών.

«Σιγά-σιγά, αλλά με αυξανόμενο ενθουσιασμό, οι βρετανικές εταιρείες αρχίζουν να κάνουν δουλειές με το Ιράν και πάλι. Βλέπουμε τα πρώτα σημάδια αύξησης του εμπορίου μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ιράν», ανέφερε.

Η Bank Saderat Iran

Με αφορμή την επαναλειτουργία μετά από έξι χρόνια του ελληνικού υποκαταστήματος της Bank Saderat Iran - δεδομένου ότι ήρθησαν από την 23η Οκτωβρίου 2016 οι επιβληθείσες από το 2010 κυρώσεις της ΕΕ κατά της τράπεζας- το CNN Greece απευθύνθηκε στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, στελέχη της οποίας έκαναν λόγο για «σημαντική εξέλιξη».

Όπως ανέφεραν σε μια περίοδο που η χώρα χρειάζεται επενδύσεις και οικονομικές συμπράξεις το γεγονός ότι το ιρανικό πιστωτικό ίδρυμα δεν έχει πλέον περιορισμούς λειτουργίας, το καθιστά ενεργό για συναλλαγές στην Ελλάδα. «Αυτό είναι κάτι καλοδεχούμενο για το τραπεζικό σύστημα», ανέφεραν σχετικά.

Η Ελλάδα -όπως και άλλα ευρωπαϊκά κράτη- σεβάστηκε τις δεσμευτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έκρινε από τον Απρίλιο του 2012 παράνομες τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Bank Saderat Iran και ήρε τις σχετικές κυρώσεις.

Να σημειωθεί πως η Bank Saderat Iran που έχει 40ετή παρουσία στην Ελλάδα ανακοίνωσε χθες ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επανασύνδεσής της με το SWIFT και το TARGET2, κάτι που είναι ζήτημα ευρωπαϊκών τραπεζικών διαδικασιών, θα είναι σε θέση να παρέχει και πάλι πλήρης υπηρεσίες στους πελάτες και στις ανταποκρίτριες τράπεζες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης