ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τις 5 Δεκεμβρίου θέλει η Ευρωζώνη

Ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τις 5 Δεκεμβρίου θέλει η Ευρωζώνη

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου είναι το βασικό σενάριο για την ευρωζώνη, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες από αξιωματούχο του Ευρωσυστήματος.

Εν όψει της προσεχής συνεδρίασης της Ευρωομάδας τη Δευτέρα ο αξιωματούχος ενημέρωσε δημοσιογράφους για το τι μέλλει γενέσθαι. Απαντώντας σε ερωτήσεις χαρακτήρισε εφικτή την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από το τέλος του 2016. «Υπάρχει ακόμα ένα Εurogroup που είναι προγραμματισμένο για τις 5 Δεκεμβρίου», είπε.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως κλείσιμο της αξιολόγησης θα σημαίνει και λύση για το χρέος και συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.«Δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσουμε την αξιολόγηση χωρίς να έλθουμε σε συμφωνία για το χρέος και να φέρουμε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Όλα πρέπει να έρθουν ταυτόχρονα και να συμπληρώσουν το παζλ», τόνισε.

Στην ίδια βάση ανέφερε πως μένει πολύ δουλειά για να κλείσει η αξιολόγηση κυρίως στα εργασιακά και στα δημοσιονομικά μεγέθη της προσεχούς διετίας.

Για τη συμμετοχή του Ταμείου είπε πως θα πρέπει να υπάρχει θετική εισήγηση του προσωπικού του ΔΝΤ. «Υπάρχει σοβαρή περίπτωση αυτό να συμβεί στις 5 Δεκεμβρίου. Είναι εφικτό, αλλά δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου αν δεν συμβεί ακριβώς τότε», συμπλήρωσε.

Ειδικά για το χρέος είπε πως τα μέτρα που εξετάζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αφορούν στο βραχυπρόθεσμο χρέος και σε τίποτε άλλο. «Όταν μιλάμε για χρέος αναφερόμαστε στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, ενώ τα υπόλοιπα θα ποσοτικοποιηθούν στο τέλος του προγράμματος το 2018», τόνισε.

Η ατζέντα του Eurogroup

Η ατζέντα του Eurogroup αναφέρει τα εξής για την Ελλάδα:

«Οι υπουργοί θα ενημερωθούν για τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της πρόσφατης αποστολής αξιολόγησης στην Αθήνα, στο πλαίσιο της διεξαγόμενης δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος χρηματοπιστωτικής ενίσχυσης προς την Ελλάδα. Η αποστολή άρχισε στις 21 Οκτωβρίου.

»Η Ευρωομάδα θα παρακολουθήσει έκθεση για την τεχνική βοήθεια προς την ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα, την οποία θα υποβάλει η Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS).

»Η υπηρεσία αυτή δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2015 με σκοπό να επικουρεί τα κράτη μέλη κατά την εφαρμογή φιλοαναπτυξιακών διοικητικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η υπηρεσία έχει συνεισφέρει στην υλοποίηση του προγράμματος της Ελλάδας.»