ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ελληνικό χρέος στο επίκεντρο συνεδρίου του ΔΝΤ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Την άποψη πως απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για τον επιμερισμό του κινδύνου μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης σε σχέση με το πρόβλημα του ελληνικού δημόσιου χρέους, εξέφρασε σήμερα ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιος Ορφανίδης, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε το ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον για να τιμήσει τον Ολιβιέ Μπλανσάρ, το πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου.

Ο Ορφανίδης, καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης υποστήριξε πως θα πρέπει να ενισχυθεί η εντολή της ΕΚΤ, ώστε να δύναται να «προικοδοτεί» την Ευρωζώνη με τη δυνατότητα έκδοσης και εξυπηρέτησης του δικού της χρέους.

Ο ίδιος τόνισε πως λόγω της ανεπάρκειας των πόρων του ESM δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν πλήρως τα ζητήματα του δημόσιου χρέους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Στην αποτυχία του προγράμματος αγοράς ελληνικών ομολόγων (Securities Markets Programme -SMP) που εφάρμοσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 2010 αναφέρθηκε από την πλευρά του o Ζερονίμ Ζελτεμάγιερ αναλυτής του Peterson Institute for International Economics και πρώην επικεφαλής αναλυτής του Γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο Ζελτεμάγιερ είπε πως οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ στην ελληνική αγορά ομολόγων ήταν «εξαιρετικά εστιασμένες» (highly localized) και εγείρουν ερωτηματικά για τη σοφία της Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων.

Συμφωνά με μελέτη του αναλυτή του Peterson Institute for International Economics το SMP υπήρξε μια τεράστια αποτυχία, καθώς είχε παροδική μόνο επίδραση στην ελληνική αγορά ομολόγων, για διάφορους λόγους.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη οι λεπτομέρειες του SMP ήταν ασαφείς, οι αγορές ομολόγων έγιναν χωρίς γνωστές κατευθύνσεις και η ΕΚΤ λανθασμένα γνωστοποίησε ότι το SMP ήταν ένα περιορισμένο πρόγραμμα.

Ενδεικτικά η μελέτη αναφέρει πως η ΕΚΤ προτίμησε να αγοράσει ομολόγα διάρκειας έως και 10 ετών και παρά το γεγονός ότι διέθεσε 42,7 δισ. ευρώ για τις αγορές αυτές, τελικά μείωσε τις αποδόσεις των ελληνικών χρεογράφων μόλις κατά 0,7% με 1,7% ανά περίπτωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης