ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με 50 ευρώ επικουρική βρέθηκαν χιλιάδες συνταξιούχοι

Επικουρικές συντάξεις ψίχουλα έλαβαν χθες χιλιάδες συνταξιούχοι λόγω της παρακράτησης των αναδρομικών.

Η αφαίμαξη είναι εξοντωτική αφού η ελάχιστη δόση των αναδρομικών θα είναι 50 ευρώ εκτός εάν τα αναδρομικά που οφείλει να επιστρέψει ο συνταξιούχος είναι λιγότερα. Η αναδρομική παρακράτηση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 10% της επικουρικής σύνταξης και το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν θα πρέπει να υπολείπεται των 50 ευρώ που είναι το κατώτερο πλαφόν.

Από τους συνταξιούχους που είδαν περικοπές στις επικουρικές τους εκτιμάται ότι 38.160 δικαιούχοι θα πρέπει να καταβάλουν αναδρομικά τεσσάρων μηνών. Περίπου 143.000 συνταξιούχοι θα καταβάλουν αναδρομικά τριών μηνών και σχεδόν 67.000 χρωστούν αναδρομικά δύο μηνών. Οι περισσότεροι συνταξιούχοι εκτιμάται ότι θα καλύψουν τη διαφορά σε 2 - 3 μήνες.

Όσοι είδαν μεγάλες περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν 8 - 10 δόσεις, ενώ οι συνταξιούχοι που είδαν οριακές μειώσεις έως 50 ευρώ, θα καλύψουν τη διαφορά σε μία μόνο δόση, δηλαδή με την καταβολή της σύνταξης του Νοεμβρίου.

Σημειώνεται πως συνταξιούχοι θα κάνουν σήμερα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας «επιστρέφοντας» συμβολικά ως «απαράδεκτες» τις επιστολές που είχε στείλει ο υπουργός Εργασίας σε συνταξιούχους -μέλη των «συνεργαζόμενων συνταξιουχικών ομοσπονδιών» (ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-Δημοσίου).

Ο υπουργός Εργασίας εξηγούσε στις επιστολές αυτές πώς διαμορφώνεται το ύψος των συντάξεων μετά τον επαναϋπολογισμό των επικουρικών, ενώ διαβεβαίωνε ότι δεν θα γίνει άλλη μείωση. Παράλληλα, δεσμευόταν ότι το ύψος των συντάξεων θα αυξάνεται ανάλογα με την πορεία της οικονομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης