Επέκταση του QE της ΕΚΤ έως 18 μήνες βλέπουν οι αναλυτές
Επέκταση κατά 9-18 μήνες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ αναμένουν αναλυτές διεθνών τραπεζών. Ωστόσο η Ελλάδα παραμένει για στο περιθώριο του QE, καθώς χωρίς μια θετική αξιολόγηση για το χρέος δύσκολα η ΕΚΤ θα εντάξει και τους ελληνικούς τίτλους στο πρόγραμμα.
Οι αναλυτές διεθνών τραπεζών επιμένουν ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ θα συνεχιστεί με κάποια μορφή και μετά τη λήξη του τον Μάρτιο του 2017 και θα επεκταθεί κατά 9-18 μήνες με επιπλέον αγορές 700-800 δισ. ευρώ.
Οι αποφάσεις για τη μελλοντική μορφή και τη διάρκεια του προγράμματος αλλά και η χαλάρωση των περιορισμών σχετικά με τις εκδόσεις που μπορεί να αγοράσει η ΕΚΤ θα λάβουν χώρα με βάση και τις νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στις 8 Δεκεμβρίου.
Εξετάζεται η αύξηση του ορίου για τα ομόλογα χωρίς ρήτρες συλλογικής ευθύνης από 33% σε 50%, προκειμένου να αυξηθεί το φάσμα των επιλέξιμων ομολόγων κατά περίπου 620 δισ. ευρώ. Οι οικονομολόγοι της Citigroup προβλέπουν ότι τον Δεκέμβριο θα ανακοινωθούν παράλληλα τόσο η τουλάχιστον κατά έξι μήνες επέκταση του προγράμματος όσο και η μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων (από τα 80 δισ. ευρώ σήμερα) στα 60 δισ. ευρώ.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μία ακόμη παράταση κατά έξι μήνες, με μείωση των μηνιαίων αγορών στα 40 δισ. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2018.
Η Goldman Sachs εκτιμά πως στις 8 Δεκεμβρίου ο Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώσει ότι το πρόγραμμα επεκτείνεται κατά εννέα μήνες, έως τον Δεκέμβριο του 2017, αν και δεν αποκλείει να υπάρξει συνέχισή του μέχρι και το τέλος του 2018.
Παράλληλα, η ΕΚΤ θα προχωρήσει ενδεχομένως και στην αγορά ομολόγων που έχουν απόδοση χαμηλότερη από το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων, κάτι το οποίο θα διπλασιάσει το ποσό των επιλέξιμων γερμανικών ομολόγων.
Σύμφωνα με τη Citigroup, οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές για τη δεύτερη αξιολόγηση θα καθυστερήσουν κάτι που θα καθυστερήσει και την υπαγωγή των ελληνικών χρεογράφων στο QE.
Η Citi εκτιμά πως δύσκολα θα έχουμε μια γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και δεδομένου πως και η επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη απέχει, όπως και μια λύση στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ευρωτράπεζας δείχνει να αργεί ακόμη.