Η κυβέρνηση της Φινλανδίας παγώνει τους μισθούς για το 2017
Έχοντας χάσει την κορυφαία βαθμίδα πιστοληπτικής αξιολόγησης (ΑΑΑ) και από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης (Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch), η Φινλανδία φαίνεται πως θα επιχειρήσει ένα ακόμα βαθύτερο βήμα στη λιτότητα τη χρονιά που έρχεται.
«Η κυβέρνηση του Γιούχα Σίπιλα ζητεί από τους Φινλανδούς να σφίξουν το ζωνάρι τους για να διατηρήσουν τον βηματισμό με τους Γερμανούς και τους Σουηδούς, που είναι πιο ανταγωνιστικοί στις εξαγωγές τους» μεταδίδει το Bloomberg.
Όπως ο ίδιος ο κεντρώος πρωθυπουργός διευκρίνισε, «αν αποτύχει το πρόγραμμα λιτότητας, θα εκτροχιαστεί η ενάρετη πορεία της φινλανδικής οικονομίας και θα αυξηθούν τα χρέη της κυβέρνησης».
Ο Σίπιλα, αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος που ανέλαβε μετά τις περυσινές εκλογές τις τύχες της χώρας, ξεκαθάρισε ότι «κατά τη μετα-Nokia εποχή η χώρα πρέπει να επανεφεύρει την οικονομία της, και για να το πετύχει αυτό το κλειδί είναι οι εξαγωγές». Έτσι, καλεί τους Φινλανδούς να παράγουν περισσότερο, δίχως όμως να αμείβονται αναλόγως.
«Μόνο έτσι θα καλύψουν το χάσμα ανταγωνιστικότητας 15% που έχει δημιουργηθεί έναντι των μεγάλων εμπορικών εταίρων της χώρας» τόνισε ο Σίπιλα, εννοώντας πρωτίστως τους Γερμανούς, αλλά δευτερευόντως τους γείτονές τους στη Σκανδιναβική Χερσόνησο, Σουηδούς.
Η Φινλανδία επλήγη από την κατάρρευση της κάποτε κορυφαίας εταιρείας κατασκευής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, Nokia, η οποία πουλήθηκε το 2013 στη Microsoft, αφού ουδέποτε κατάφερε να μπει στον κλάδο των έξυπνων κινητών για να σταθεί στον ανταγωνισμό. Επλήγη επίσης από τις εμπορικές κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας κατά της Ρωσίας – πρόκειται για τη χώρα με την οποία η Φινλανδία έχει τα μεγαλύτερα σε μήκος σύνορά της.
Σε συνέντευξη που είχε δώσει τον περασμένο μήνα ο υπουργός Εμπορίου της Φινλανδίας Κάι Μικάνεν είχε χαρακτηρίσει «πολύ σκούρα» τα πράγματα διεθνώς, λόγω της ρητορικής του προστατευτισμού που κυριαρχεί στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ και επίσης λόγω της αυξανόμενης καχυποψίας που χαρακτηρίζει τις γεωπολιτικές σχέσεις Δύσης - Ανατολής. Η Φινλανδία εξαρτάται κατά 40% από τις εξαγωγές σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του ΑΕΠ της. Και μήνα με τον μήνα οι εξαγωγές της χώρας φθίνουν (έχουν μειωθεί κατά 15% το διάστημα Δεκεμβρίου 2015 - Αυγούστου 2016) με αποτέλεσμα να έχει εκτιναχθεί στα ύψη το εμπορικό έλλειμμά της.
Έτσι, οι Φινλανδοί αποχαιρέτησαν τις γενναιόδωρες αυξήσεις των αποδοχών τους. Οι εργαζόμενοι με σχέση εξηρτημένης εργασίας θα λάβουν οριακές αυξήσεις μισθών 0,4% εφέτος, ενώ για το 2017 έχει συμφωνηθεί να παγώσουν οι μισθοί. Από το 2018 «οι εξαγωγικές βιομηχανίες θα βάλουν τις βάσεις για τις νέες διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα» είπε ο Σίπιλα.
Έμπλεος υπερηφάνειας για το πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας και τόνωσης της ανάπτυξης, ο φινλανδός πρωθυπουργός διακηρύσσει ότι αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υπόδειγμα για άλλες χώρες. «Πολλοί συνάδελφοί μου στην ευρωζώνη έχουν εκπλαγεί με τον τρόπο που καταφέραμε να πετύχουμε μια εσωτερική υποτίμηση» επαίρετο την περασμένη Κυριακή ο Σίπιλα. «Είναι αρκετά σπάνιο να το πετύχεις αυτό» πρόσθεσε.
Μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναφέρει τη Φινλανδία ως φωτεινό παράδειγμα, που «αποδεικνύει ότι είναι δυνατόν να πάει μια χώρα μπροστά αν υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις».
Ωστόσο, δεν έχουν πεισθεί όλοι για την επιτυχία, όπως έγραφε την περασμένη Δευτέρα το Bloomberg. Η Γιουχάνα Μπρόδερους, οικονομολόγος στην εδρεύουσα στο Ελσίνκι εταιρεία στεγαστικών πιστώσεων ΗΥΡΟ, θεωρεί ότι η κυβέρνηση Σίπιλα δεν επενδύει επαρκώς στις βιομηχανίες του μέλλοντος και ότι εστιάζει υπερβολικά την προσοχή στις περικοπές μισθών.
«Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πιάσει τους στόχους της. Μένει να δούμε το μέγεθος των αποκλίσεων από αυτούς» προβλέπει η Μπρόδερους μιλώντας στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων. Και προσθέτει ότι «αντί να μειώνει τους μισθούς των εργαζομένων, η Φινλανδία χρειάζεται να επανεφεύρει την εξαγωγική της βάση, δηλαδή να ενισχυθούν, και όχι να αποδυναμωθούν, οι βιομηχανικοί κλάδοι, οι εταιρείες και τα προϊόντα».
Ο Σίπιλα, πάντως, δίνει έμφαση και στον αρνητικό διεθνή περίγυρο. Όπως γράφει το Bloomberg, αναγνωρίζει ότι ακόμα κι αν μειωθούν αισθητά οι μισθοί, η εικόνα των εξαγωγών θα παραμείνει αδύναμη και ασθενική.
«Τα μαύρα σύννεφα που έρχονται από τις διεθνείς αγορές περιορίζουν την ανάπτυξη. Έτσι, για την ώρα, το πρόβλημα της Φινλανδίας είναι ότι η ανάπτυξή μας εξαρτάται από την εσωτερική ζήτηση» σημειώνει ο φινλανδός πρωθυπουργός. Και ταυτόχρονα περιορίζει την αγοραστική δύναμη των συμπατριωτών του.