ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι συντηρούν το πρωτογενές πλεόνασμα

Σε παγίδα ρευστότητας έχει βάλει το υπουργείο Οικονομικών νοικοκυριά και επιχειρήσεις όπως προκύπτει από τα στοιχεία που απεκάλυψαν οι θεσμοί για τις πρόσθετες απλήρωτες οφειλές του Δημοσίου. Προκειμένου να παρουσιάσει μια ωραιοποιημένη εικόνα για τα δημόσια οικονομικά η κυβέρνηση καθυστερεί τις βεβαιώσεις επιστροφών φόρων και την καταβολή νέων συντάξεων οχυρωμένη πίσω από τον κανόνα πως "ότι δεν έχει βεβαιωθεί δεν αποτελεί οφειλή".

"Εφόσον συντάξεις και επιστροφές φόρων δεν έχουν εκκαθαριστεί δεν μπορούν να εγγραφούν ως οφειλές". Αυτή την απάντηση που είναι τεκμηριωμένη από την άποψη του δημοσίου λογιστικού δίνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σε σχέση με το θέμα που έχει εγερθεί με τις αναφορές στο έγγραφο του ESM σε σχέση με τα 3 δισ. ευρώ πρόσθετες ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς φορολογούμενους και συνταξιούχους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2016, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 5,4 δις ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 3 δις ευρώ ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,9 δις ευρώ.

Από τα ίδια τα στοιχεία του προϋπολογισμού προκύπτει πως εάν από την αρχή του έτους είχαν βεβαιωθεί και επιστραφεί φόροι ύψους 1,5 δις ευρώ , αλλά και είχαν καταβληθεί συντάξεις που αντιστοιχούν σε 140.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης συνολικού ύψους 1,5 δις ευρώ περίπου, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν στο 9μηνο 2,4 δις ευρώ και όχι 5,4 δις ευρώ.

Να σημειωθεί πως οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν στο 9μηνο 2016 σε 2,149 δις ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 18 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016 (2,167 δις ευρώ). Εάν είχαν επιστραφεί φόροι 1,5 δις ευρώ, δηλαδή φόροι που αντιστοιχούν στο 0,8% του ΑΕΠ τότε η στήριξη ρευστότητας προς νοικοκυριά και κυρίως επιχειρήσεις θα ήταν πολύ μεγάλη. Αυτό θα ίσχυε ακόμη και στην περίπτωση συμψηφισμού επιστροφών φόρων με νέες φορολογικές υποχρεώσεις.

Την ίδια εικόνα μάλιστα που οι θεσμοί στο έγγραφο τους αποκαλύπτουν τις εκκρεμείς επιστροφές φόρου 1,5 δις ευρω το υπουργείο ανακοινώνει πως τα οριστικά στοιχεία των εσόδων των υπηρεσιών της ΓΓΔΕ, για το μήνα Σεπτέμβριο και το 9μηνο δείχνουν θετικότερη εικόνα, από αυτή των προσωρινών στοιχείων.

Από τα οριστικά στοιχεία προκύπτει ότι:

-Τα έσοδα (προ επιστροφών) για τον Σεπτέμβριο είναι 5,6 δις ευρώ, ενώ με τα προσωρινά στοιχεία ήταν 5,512 δις ευρώ .

-Τα έσοδα (προ επιστροφών)για το 9μηνο είναι 4,03% πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού, ενώ με τα προσωρινά στοιχεία ήταν 3,79%.

-Τα καθαρά έσοδα για το 9μηνο είναι 4,34% πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού, ενώ με τα προσωρινά στοιχεία ήταν 3,15%.

- Τα καθαρά έσοδα για τον Σεπτέμβριο είναι 23,31% πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού, ενώ με τα προσωρινά στοιχεία ήταν 19,33%.

Κατά το υπουργείο "τα στοιχεία αυτά συνιστούν τεκμηριωμένη απάντηση προς όσους και όσες προφήτευαν τον εκτροχιασμό των δημοσίων εσόδων".

Σε κάθε περίπτωση εαν είχαν υπολογιστεί και οι μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρου ύψους 1,5 δις ευρώ τα δημόσια έσοδα θα ήταν μικρότερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης