ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο διάσημος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατα Σαρκοζί

Ο διάσημος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατα Σαρκοζί
REUTERS/ JEAN-PAUL PELISSIER

To 2012 είχε υποστηρίξει τον Φρανσουά Ολάντ. Γρήγορα όμως πήρε τις αποστάσεις του και στράφηκε προς τη ριζοσπαστική Αριστερά, χρημάτισε μάλιστα και σύμβουλος του Podemos. Και τώρα ετοιμάζεται να ψηφίσει τον Αλέν Ζιπέ στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη του υποψηφίου της γαλλικής Κεντροδεξιάς για την προεδρία.

Ο λόγος για τον 45χρονο γάλλο οικονομολόγο Τομά Πικετί, που έγινε διάσημος με το βιβλίο του «Το Κεφάλαιο τον 21ο αιώνα» (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πόλις). Καλεσμένος τις προάλλες στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter, δήλωσε ότι αν διαφανεί κίνδυνος να αναδειχθεί υποψήφιος ο Νικολά Σαρκοζί εκείνος θα λάβει μέρος στον δεύτερο γύρο για να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο. Δεν θα είναι άλλωστε ο μόνος αριστερός που θα το κάνει. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το 10% των ψηφοφόρων που δηλώνουν βέβαιοι ότι θα ψηφίσουν στην primaire της Κεντροδεξιάς ανήκουν στην πραγματικότητα στην Αριστερά. Αντίστοιχο είναι και το ποσοστό των ακροδεξιών που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν.

«Ελπίζω οι ψηφοφόροι της Δεξιάς να έχουν την ευφυΐα να μη στείλουν τον Σαρκοζί στον δεύτερο γύρο, ώστε να μη χρειαστεί να μετακινηθούμε», είπε ο Πικετί. «Αν όμως η διαφορά είναι μικρή και υπάρχει κίνδυνος να ξαναβρεθούμε με μια πενταετία Σαρκοζί, πιστεύω ότι θα ήταν λάθος να μη χρησιμοποιήσουμε το δικαίωμα της ψήφου».

Η στάση αυτή έχει ενοχλήσει αρκετούς «πούρους» γάλλους αριστερούς που δεν μπορούν να διανοηθούν ότι θα ψήφιζαν ποτέ, και για οποιονδήποτε λόγο, έναν δεξιό. Ένας από αυτούς είναι ο πρώην ευρωβουλευτής Λιέμ Χοάνγκ-Νγκοκ, ιδρυτής της Νέας Σοσιαλιστικής Αριστεράς και συντονιστής της Έκκλησης των Οικονομολόγων για την έξοδο από την ενιαία σκέψη. «Αγαπητέ Τομά», έγραψε σε ένα άρθρο του που δημοσιεύτηκε στη «Λιμπερασιόν».

«Ανακοίνωσες ότι θα ψηφίσεις στην primaire της Δεξιάς για να αποφευχθεί μια νέα υποψηφιότητα του Σαρκοζί, δηλαδή για να εκλεγεί ο Αλέν Ζιπέ. Μα, Τομά, έχεις διαβάσει το οικονομικό πρόγραμμα του Ζιπέ;».

Όπως επισημαίνει ο Χοάνγκ-Νγκοκ, ο Πικετί θεωρεί ότι χωρίς τη διατήρηση του φόρου κληρονομιάς είναι μάταιη η καταπολέμηση της συσσώρευσης του πλούτου. «Όμως ο Ζιπέ θέλει να καταργήσει τον φόρο αλληλεγγύης επί της περιουσίας! Γνωρίζεις ότι ο ΦΠΑ είναι ο πιο άδικος φόρος. Ο Ζιπέ θέλει να τον αυξήσει! Καταγγέλλεις την άνοδο των ανισοτήτων, της ανεργίας και της φτώχειας και υπερασπίζεσαι την πολιτική της ανακατανομής. Όμως ο Ζιπέ θέλει να κάνει τα επιδόματα ανεργίας κλιμακούμενα. Επέκρινες τον νόμο για την εργασία που προβλέπει μεταξύ άλλων μείωση των υπερωριών για τις ώρες εργασίας πέραν του 35ώρου. Ο Ζιπέ θέλει να αυξήσει τις νόμιμες ώρες εργασίας σε 39!».

Το επιχείρημα του Χοάνγκ-Νγκοκ είναι ότι αν οι προεδρικές εκλογές γίνονταν σήμερα ο Ζαν-Λικ Μελανσόν θα ερχόταν τρίτος, περνώντας τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών. Η Δεξιά, πάλι, είναι πιθανό να διασπαστεί. «Διαμορφώνεται έτσι μια προοδευτική εναλλακτική λύση, την οποία μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα, μαζί. Μπορούμε να περάσουμε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών».

Με άλλα λόγια, η ριζοσπαστική Αριστερά της Γαλλίας προτιμά να νικήσει ο Σαρκοζί την primaire ώστε να υπάρξουν αντιδράσεις, αποχωρήσεις και διασπάσεις και ο πρώην πρωθυπουργός να αποκλειστεί από τον δεύτερο γύρο. Αλλά ο Τομά Πικετί δεν σκέφτεται έτσι.