ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενδιάμεσες εκπτώσεις: οι έμποροι ζητούν την κατάργηση τους

EUROKINISSI

«Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις είναι ένας θεσμός που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Πέρυσι σε σχέση με πρόπερσι είχαμε μια πτώση μεσοσταθμικά της τάξεως του 10%» δηλώνει στο CNN Greece ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της Αθήνας, Νίκος Κογιουμτσής.

Οι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος θεσμός θα καταγράψει αρνητικό πρόσημο και εφέτος.

Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις θα αρχίσουν την Τρίτη 1 Νοεμβρίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.

Σε μια προσπάθεια να ξεπαγώσουν την αγορά, μετά τον μειωμένο τζίρο του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, οι έμποροι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε μεγάλες εκπτώσεις σε όλα τα είδη.

πηγή: EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Θα υπάρχουν γενναίες εκπτώσεις γιατί είναι μονόδρομος για τον κάθε επιχειρηματία για να μπορεί να δελεάσει τον κάθε καταναλωτή να μπει στο κατάστημα του να ψωνίσει. Θα ξεκινούν από 20% και θα φτάνουν εως και 50% σε πολλά είδη. Βέβαια, επειδή είναι και αρχή της σεζόν για την χειμερινή περίοδο καταλαβαίνεται ότι υπάρχει δυσκολία από τους επιχειρηματίες να κάνουν εκπτώσεις στα καινούργια είδη» τονίζει ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της Αθήνας, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων ειδικά τον Νοέμβριο, μόλις ένα μήνα πριν την εορταστική περίοδο, απορυθμίζει την αγορά.

πηγή: EUROKINISSI/TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ

Γι αυτό τον λόγο μάλιστα το 95% των εμπορικών συλλόγων της χώρας έχει ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο τα εξής:

  • να διατηρηθούν οι εκπτωτικοί περίοδοι του Ιανουαρίου και του Ιούλιου
  • να καταργηθούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου και του Μαΐου
  • και να αντικατασταθούν με δεκαήμερα προσφορών

Ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων ξεκίνησε το 2014 και κάθε χρόνο κατά την περίοδο αυτή μπαίνουν όλο και λιγότερα έσοδα στα ταμεία των εμπόρων.

Ανοιχτά την Κυριακή

πηγή: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, όσοι επιχειρηματίες επιθυμούν μπορούν να ανοίξουν τα καταστήματα τους. Το ωράριο λειτουργίας που προτείνει στα μέλη του ο εμπορικός σύλλογος της Αθήνας είναι από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

«Πέρυσι από τα δεδομένα που είχαμε υπήρχαν 2 ταχύτητες μέσα στην πόλη της Αθήνας. Ο άξονας από Σύνταγμα έως Μοναστηράκι που είναι καθαρά το εμπορικό τρίγωνο άρα και η τουριστική περιοχή πήγε συμπαθητικά. Όλες οι άλλες περιοχές δεν πήγαν καλά αν και το 70% των καταστημάτων ήταν κλειστό.» λέει στο CNN Greece ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της Αθήνας, Νίκος Κογιουμτσής.

Όπως αποτυπώνεται σε όλες τις έρευνες ο θεσμός των Κυριακών δεν αποδίδει, γιατί τα περισσότερα νοικοκυριά καλύπτουν με μεγάλη δυσκολία ακόμη και τις βασικές τους ανάγκες.

Καταναλωτικά είδη

πηγή: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ο τζίρος στην αγορά εμφανίζει αισθητή πτώση. Ιδιαιτέρα πλήττεται η ένδυση και η υπόδηση λέει ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της Αθήνας:

«Όλα τα είδη έχουν μια σχετική πτώση κυρίως η ένδυση και η υπόδηση. Κι αυτό συμβαίνει διότι οι περισσότεροι περνούν με τα ρούχα και τα παπούτσια που ήδη έχουν και αγοράζουν μόνο τα αναγκαία είδη.»

Προφίλ καταναλωτών

Η εφαρμογή των capital controls και οι περικωπές σε μισθούς και συντάξεις άλλαξαν τις συνήθειες των καταναλωτών. Έτσι:

  • το 30% κάνει αγορές μόνο με κάρτα
  • οι περισσότεροι ψάχνουν προσφορές
  • σχεδόν όλοι κάνουν έρευνα αγοράς ώστε να αντιστοιχεί η τιμή στην ποιότητα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης