ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναλυτικότερη ενημέρωση για τον Προϋπολογισμό 2017 ζητούν οι θεσμοί

Τα μεγέθη του Προϋπολογισμού 2017 βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των θεσμών.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών στη συνάντηση με θέμα τα δημοσιονομικά ανταλλάχτηκαν απόψεις αναφορικά με το μέγεθος της δημοσιονομικής βάσης.

Στη βάση αυτή συμφωνήθηκε, από κοινού, να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και περαιτέρω μελέτη των δημοσιονομικών στοιχείων, ώστε να ακολουθήσουν πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις αναφορικά με τον Προϋπολογισμό του 2017 και τον προγραμματισμό επίτευξης των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων.

Ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως η συζήτηση εστιάσθηκε στην αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015, στις δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (είχε υπολογιστεί εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ η οποία δεν έχει προσδιορισθεί), καθώς και στην υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων του 2016 (κατά 1 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο).

Στη βάση αυτή αποσαφηνίστηκε πως οι θεσμοί δεν ζητούν νέα μέτρα και πως εάν δεν πειστούν για την απόδοση κάποιον παρεμβάσεων που εμπεριέχονται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού το πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ το οποίο υπολογίζει η κυβέρνηση για το 2017 θα μπορούσε να περιοριστεί στο 1,75%, όπως ακριβώς ορίζει το πρόγραμμα.

Αναφορικά με τα κοινωνικά επιδόματα ξεκαθαρίσθηκε πως η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου η οποία είχε σήμερα συνεργασία με τους θεσμούς δεν θα έχει νέα συνάντηση είτε σε τεχνικό επίπεδο είτε σε επίπεδο επικεφαλής, τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη που αναχωρούν τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως στη σημερινή συνάντηση οι δανειστές παραδέχτηκαν ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα. Το επόμενο ραντεβού θα γίνει το Νοέμβριο και αφού προηγηθεί ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ δανειστών, υπουργείου Οικονομικών, υπουργείου Εργασίας και Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σε σχέση με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης τονίσθηκε πως επιπρόσθετα, κονδύλια τα οποία έχουν εγγραφεί για υγεία, πρόνοια και παιδεία, ύψους 300 εκατ. ευρώ, θα ανακατευθυνθούν για την κάλυψη των πρόσθετων εσόδων που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης, ενώ 140 εκατ. ευρώ θα εξευρεθούν και από το μικρότερο προσδοκώμενο πλεόνασμα.

Το προσχέδιο Προϋπολογισμού

Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2017 περιλαμβάνει νέους φόρους συνολικούς ύψους 1,35 δισ. ευρώ, ενώ συμπεριλαμβανομένων των περικοπών στις δαπάνες και κυρίως τις εξοικονομήσεις από το ασφαλιστικό, τα νέα δημοσιονομικά μέτρα του 2017 αγγίζουν τα 2,591 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση θεωρεί πως με αυτά τα μέτρα το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 αναμένεται να κλείσει στο 1,8% του ΑΕΠ (3,33 δισ. ευρώ) σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το 0,6% του ΑΕΠ (1,11 δισ. ευρώ) που προβλέπεται για το 2016. Ωστόσο, οι θεσμοί δεν έχουν πειστεί απόλυτα για αυτό.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συνέστησε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ομάδα εργασίας που θα αναλάβει την εκ βάθρων επισκόπηση των δαπανών του υπουργείου Οικονομικών.

Η 12μελής ομάδα εργασίας θα καταρτίσει έκθεση δαπανών (spending review) με την οποία θα καθοριστούν με ακρίβεια οι τομείς από τους οποίους θα περικοπούν τα επόμενα χρόνια κονδύλια, με απώτερο στόχο την δημιουργία πλεονασμάτων για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η έκθεση δαπανών επιδιώκεται να εντοπίσει τη σπατάλη, την κακή διαχείριση, την αναποτελεσματική χρήση των περιορισμένων πόρων του κράτους και τελικά να καταδείξει με τις προτάσεις της ποιες λειτουργίες του κράτους και των φορέων του είναι ήσσονος προτεραιότητας και πρέπει να καταργηθούν. Στόχος της είναι η αποτελεσματικότερη κατανομή των περιορισμένων δημοσιονομικών πόρων, που σημαίνει ότι θα χάσουν σημαντικά έσοδα επιχειρήσεις ή νοικοκυριά που εξαρτώνται οικονομικά από το Δημόσιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης