ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Μεσοπρόθεσμο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Ζητήματα σχετικά με τα δημοσιονομικά βρίσκονται από τις 10 το πρωί στο επίκεντρο της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Σήμερα το EuroWorking Group αναμένεται να συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης για να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης του 1,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Συνολικά, η χώρα μας θα λάβει από τον ESM 2,8 δισ. ευρώ έως το τέλος Οκτωβρίου.

Μια εξαιρετική κρίσιμη παράμετρος του προγράμματος και της δεύτερης αξιολόγησης που παραμένει μη αποσαφηνισμένη είναι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Άγνωστο είναι το εάν οι θεσμοί θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να καταθέσει το Μεσοπρόθεσμο στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα χαμηλότερα του 3,5% από το 2019, κάτι που δεν είναι αποδεκτό από πολλά κράτη της ευρωζώνης.

Πάντως πηγές του οικονομικού επιτελείου προσερχόμενες σήμερα στη διαπραγμάτευση ξεκαθάριζαν πως το Μεσοπρόθεσμο θα κλείσει έως τον Δεκέμβριο, οπότε θα ξεκαθαρίσει το τι μέλλει γενέσθαι με το χρέος.

Στις χθεσινές επαφές του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς έγινε αναφορά στο Μεσοπρόθεσμο, αλλά αυτό που διαπιστώθηκε είναι η επιμονή του ESM στην καταγραφή πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον έως το 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση δεν βιάζεται να καταθέσει το Μεσοπρόθεσμο εντός του 2016 και προσανατολίζεται να το κάνει έως τον Απρίλιο του 2017. Στόχος είναι έως τότε να έχει υπάρξει μια συμφωνία για το χρέος που να προβλέπει για την περίοδο 2019-2025 χαμηλότερα πλεονάσματα της τάξης του 2% -2,5%.

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου εάν αιφνιδίως οι θεσμοί θέσουν ζήτημα κατάθεσης Μεσοπρόθεσμου για το διάστημα 2017-2020 τότε η κυβέρνηση θα το καταρτίσει και θα το καταθέσει με «αστερίσκους», δηλαδή αναφέροντας πως οι στόχοι για μετά το 2018 τελούν υπό αναθεώρηση. Ωστόσο, αυτό το ενδεχόμενο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Η κυβέρνηση προσδοκά πως η εμμονή του ΔΝΤ σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1,5% θα κάμψει την αντίσταση της ευρωζώνης , η οποία τελικώς θα συναινέσει σε ένα σχέδιο βιωσιμότητας του χρέους με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Εάν αυτό γίνει, θα επιτρέψει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Πάντως πηγές από την Ουάσιγκτον τοποθετούν για τις αρχές του 2017 τις τελικές αποφάσεις του ΔΝΤ για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά η έκθεση του άρθρου 4 του Ταμείου για την Ελλάδα η οποία περιλαμβάνει και την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους δεν θα μπει μέσα στο Νοέμβριο στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου, αλλά το νωρίτερο εντός του Δεκεμβρίου. Το Δεκέμβριο αναμένεται να κατατεθεί και η πρόταση του ESM για τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης