Ντρούντι (ΕΚΤ): Μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους πάνε μαζί
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβληματίζεται για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα στην περίπτωση που προχωρήσει εδώ και τώρα η ρύθμιση του δημοσίου χρέους της Ελλάδος.
Ο Φραντσέσκο Ντρούντι, επικεφαλής της ΕΚΤ στους θεσμούς, υποστήριξε σήμερα από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου ότι η ρύθμιση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να γίνει με τρόπο που δεν θα αποθαρρύνει τις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ρύθμιση του χρέους σε συνδυασμό με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων αποτελούν τους παράγοντες που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επανέλθει στις αγορές.
«Είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να δείχνουν πλήρη δέσμευση στους στόχους και στο πρόγραμμα» σημείωσε ο Ντρούντι, ενώ συμπλήρωσε ότι η ελπίδα όλων είναι να επιτύχει η μεταρρυθμιστική προσπάθεια. «Αυτό είναι το απαραίτητο και να βγει εν τέλει η Ελλάδα από το πρόγραμμα και να επανέλθει στις αγορές», ανέφερε.
Παράλληλα, το στέλεχος της ΕΚΤ υποστήριξε ότι αυτό που πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής είναι να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, να βελτιωθεί η δημοσιονομική θέση της χώρας και να συνεχιστούν, αλλά και να εισαχθούν μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Σε ερώτηση για το τι σημαίνουν οι χθεσινές δηλώσεις Ντράγκι ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει ανεξάρτητα το θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, εξήγησε πως αρχικά η ΕΚΤ περιμένει την έκθεση βιωσιμότητας η οποία θα δείξει, μεταξύ άλλων και πως επηρεάζεται η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας. Όπως αποσαφήνισε η ΕΚΤ πρέπει να λάβει υπόψη την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους πριν αποφασίσει για τη συμμετοχή ή μη της Ελλάδας στο QE. Στη συνέχεια, η ΕΚΤ θα εξετάσει με ανεξάρτητο τρόπο, ήτοι με δικά της κριτήρια, την έκθεση.
Η έκθεση βιωσιμότητας θα αποτελέσει σημαντικό στοιχείο για την αξιολόγηση της έκθεσης από το ΔΣ της ΕΚΤ, πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ εξήγησε πως υπάρχουν επίσης και άλλα στοιχεία διαχείρισης κινδύνου που πρέπει να συνυπολογιστούν, όπως θέματα που σχετίζονται με την ρευστότητα και την μεταβλητότητα των τιμών, τα οποία θα μπορούσα επίσης να επηρεάσουν την απόφαση για επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων.