ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοκ από ΟΟΣΑ: «Η Ελλάδα έχει υψηλές κοινωνικές δαπάνες»

EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

«Βέλη στην φέρετρα των επιχειρημάτων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο ζητά περικοπές συντάξεων και επιδομάτων από την ελληνική κυβέρνηση έρχονται να δώσουν στοιχεία που συγκέντρωσε ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη και τα οποία δείχνουν πως η Ελλάδα κατατάσσεται στην 8η θέση σε σύνολο 61 κρατών σε σχέση με το ύψος των δημοσίων κοινωνικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ οι δαπάνες για κοινωνικές μεταβιβάσεις παραμένουν το 2016 στις περισσότερες χώρες μέλη του ΟΟΣΑ σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Οι δαπάνες για επιδόματα, συντάξεις και υγειονομική περίθαλψη είναι υψηλότερες από το 30% του ΑΕΠ στη Γαλλία και τη Φινλανδία και πάνω από το 25% του ΑΕΠ στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα ανέρχονται στο 27% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 48 δισ. ευρώ, όταν οι συνολικές κρατικές δαπάνες ανέρχονται σε περίπου 90 δισ. ευρώ. Πιο απλά στην Ελλάδα το 50% της κρατικής δαπάνης κατευθύνεται για κοινωνικές μεταβιβάσεις.

Οι χώρες με τις μεγαλύτερες δημόσιες κοινωνικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ

Στο άλλο άκρο η Χιλή, η Κορέα, η Λετονία, το Μεξικό και η Τουρκία δαπανούν λιγότερο από το 15% του ΑΕΠ για επιδόματα, συντάξεις και υγειονομική περίθαλψη.

Οι περισσότερες δαπάνες αφορούν στις συντάξεις και αντιστοιχούν σε πάνω από το 8% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ. Ακολουθούν οι δαπάνες υγείας, οι οποίες έχουν αυξηθεί από 4% του ΑΕΠ το 1980 στο 6% του ΑΕΠ σήμερα.

Τα οικογενειακά επιδόματα ανέρχονται κατά μέσον όρο στο 2,1% του ΑΕΠ και τα επιδόματα ανεργίας μόλις στο 0,9% του ΑΕΠ.

Οι δαπάνες για συντάξεις αυξήθηκαν σε πραγματικούς όρους μεταξύ 2010-2013 σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, εκτός από την Εσθονία και την Πολωνία. Αυτή η ανοδική τάση είναι αποτέλεσμα της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και της αύξησης του αριθμού των ατόμων που συνταξιοδοτούνται.

Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία συνέχισαν να αυξάνονται, αλλά με πολύ λιγότερο από ό, τι κατά τα έτη μέχρι το 2009 - μόνο το Ισραήλ, η Ιαπωνία και το Μεξικό έχουν καταγράψει υψηλότερη μέση ετήσια αύξηση από το 2009 από ό, τι πριν.

Η Χιλή και η Κορέα είναι οι μόνες χώρες όπου η ετήσια δαπάνη για την υγεία αυξάνεται κάθε χρόνο και υπερβαίνει το 5% από το 2005.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης