ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδειοδοτούνται οι εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η αδειοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδας των εξιδεικευμένων επιχειρήσεων που θα διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών.

Όπως αποκάλυψε χθες ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θόδωρος Μητράκος έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πέντε επιχειρήσεις και εντός των επόμενων 10 ημέρων θα δοθεί η πρώτη άδεια.

Παράλληλα προχωρά και το θεσμικό πλαίσιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, το οποίο μαζί με τον αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα και τον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος θα αποτελέσουν τα εργαλεία για την διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Μητράκος το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε τους θεσμούς και την Τράπεζα της Ελλάδος κατά τη χθεσινή τους συνάντηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων δεν αγοράζουν τα δάνεια από τις τράπεζες. Αναλαμβάνουν την επικοινωνία με τον δανειολήπτη και τη διαχείριση της οφειλής, κάνοντας χρήση των εργαλείων που προσφέρει ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως διαχωρισμός της οφειλής σε δύο τμήματα, η καταβολή μόνο τόκων, η παραχώρηση ακινήτου προς την τράπεζα, η εθελοντική πώληση του κ.α.

Όπως σημείωσε ο Υποδιοικητης της Τράπεζας της Ελλάδος τον Ιούνιο του 2016, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ελλάδα ανήλθε σε 45,1%, ποσοστό δεκαπλάσιο από αυτό του 2007 (4,5%) και περίπου οκταπλάσιο από αυτό του ευρωπαϊκού μέσου όρου (5,7%).

Υψηλό είναι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα δάνεια προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες (67,2%), στα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (59,9%) και στα καταναλωτικά δάνεια (55,3%). Στα στεγαστικά δάνεια ανέρχεται στο 44,7%, ενώ χαμηλότερο ποσοστό παρατηρείται στα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις (29,1%).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης