Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2017
Επιθετική στάση τήρησαν κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2017 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλή οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη να συγκεντρώνει τα βέλη της κριτικής.
Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού στηρίζεται στην εκτίμηση για επιστροφή της Ελλάδος σε ανάκαμψη μετά από δύο χρόνια ύφεσης, προβλέποντας ανάπτυξη 2,7%, έναντι ύφεσης 0,3% εφέτος. Συνολικά το ΑΕΠ αναμένεται στα 182, 3 δισ. ευρώ το 2017 από 176,1 δισ. ευρώ εφέτος, με την αύξηση των 6,2 δισ. ευρώ από έτος σε έτος να αποδίδεται στην εκτιμώμενη αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8% το 2017, στην αύξηση των εξαγωγών κατά 5,3% και στην αύξηση των επενδύσεων κατά 9,1%.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί στο 0,8% το 2017, από 0,4% εφέτος και η ανεργία να μειωθεί στο 22,4%, από 23,5% εφέτος, κάτι που αποδίδεται σε εκτιμώμενη αύξηση της απασχόλησης κατά 2% σε ετήσια βάση.
Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 αναμένεται να κλείσει στο 1,8% του ΑΕΠ (3,33 δισ. ευρώ) σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το 0,6% του ΑΕΠ (1,11 δισ. ευρώ) που προβλέπεται για το 2016. Στο ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται δημοσιονομικό έλλειμμα 1,3% το 2017, από 2,8% το 2016.
Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί εφέτος στα 326,5 δισ. ευρώ ή στο 185,3% του ΑΕΠ και να μειωθεί κατά 4,3% το 2017 στο 181% του ΑΕΠ ή στα 330 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 212 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια που έχει χορηγήσει η ευρωζώνη στην Ελλάδα και 13,4 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια του ΔΝΤ.
Επιτιθέμενος στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του 2017 ως «αποτύπωση της οπισθοδρόμησης της χώρας». Ο ίδιος αναφέρθηκε στο κόστος» των χειρισμών της κυβέρνησης το 2015 το οποίο όπως τόνισε βαραίνει τη χώρα και σήμερα.
«Περίπου 5.000 χαμένα ευρώ για κάθε νοικοκυριό», εκτίμησε ο κ. Χατζηδάκης και προσέθεσε πως 25 δισ. ευρώ αφορούν την απώλεια που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο από την εξαέρωση της προηγούμενης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, 5,4 δισ. ευρώ από τη συνεισφορά του Ελληνικού Δημοσίου στη νέα ανακεφαλαιοποίηση, 6 δισ. χαμένα από επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων, γνωστών ως SMPs και ANFAs, που δεν επεστράφησαν λόγω των κυβερνητικών χειρισμών, ενώ 9 δισ. ευρώ ήταν τα μέτρα για την περίοδο 2015-2018 που αναγκάστηκε να λάβει η κυβέρνηση.
Υπεισερχόμενος στις προβλέψεις της κυβέρνησης, τις χαρακτήρισε «υπερβολικά αισιόδοξες» και αν και εξέφρασε την ευχή να πετύχουν, είπε πως αυτό δεν αναιρεί, κατ’ αρχήν, την οπισθοδρόμηση και το κόστος των τελευταίων δύο ετών. Εξάλλου, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, όλες οι προβλέψεις είναι συνδεδεμένες με την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων κι όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση έχει αλλεργία στις μεταρρυθμίσεις, η ίδια διακηρρύττει ότι δεν πιστεύει στο πρόγραμμα.
Εξήγησε το σκεπτικό του, ότι ενώ η πρόβλεψη για ανάπτυξη είναι 2,7% συνδέεται με την πρόβλεψη για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων, η κυβέρνηση φορτώνει με φορολογικά βάρη τους πολίτες και προφανώς δεν έχει επιδείξει φιλοεπενδυτική στάση. «Εμείς ευχόμαστε να βγουν αληθινές οι προβλέψεις σας. Όμως για να γίνει αυτό πρέπει εσείς οι ίδιοι να τις στηρίξετε» είπε προς τον παριστάμενο υπουργό, Γ. Χουλιαράκη, ο κ. Χατζηδάκης.
Τέλος, υπογράμμισε ότι με τα κόκκινα δάνεια στο 37%, τα νοικοκυριά εγκλωβισμένα, τις τράπεζες να υπολειτουργούν και τις επενδύσεις σε φθίνουσα πορεία, την ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου να καθυστερεί την ανάπτυξη, η Οικονομία δεν μπορεί να πάρει μπρος. Στην ίδια βάση ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είπε ότι σε περίπτωση που η χώρα δεν ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ουδεμία περίπτωση υπάρχει να καταφέρουμε να βγούμε στις αγορές. «Αν δανειζόμασταν τώρα χωρίς την πατερίτσα της ΕΚΤ θα δανειζόμασταν με επιτόκιο μεγαλύτερο από του Πακιστάν, δηλαδή 8,4% εμείς, 8% το Πακιστάν », είπε.
Ανταπαντώντας ο Γιώργος Χουλιαράκης παραδέχθηκε ότι η φορολογική επιβάρυνση συνεπών νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι μεγάλη, και ενέχει υφεσιακό κίνδυνο για την οικονομία.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η φορολογική επιβάρυνση των συνεπών και έντιμων νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι πραγματικά μεγάλη και αυτή εγκυμονεί κινδύνους. Ένας κίνδυνος είναι η υφεσιακή ροπή. Γνωρίζοντας το έχουν ληφθεί μέτρα δημοσιονομικής αντιστάθμισης, όπως η επιστροφή των ληξιπρόθεσμων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
«Η κυβέρνηση καταλαβαίνει πως οι φόροι είναι υψηλοί, αλλά δεν λειτουργεί εν κενώ. Έχει εργαλεία για να πετύχει τους στόχους της», διαβεβαίωσε ο κ. Χουλιαράκης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά στην επισκόπηση των δαπανών, και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μέσα από τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
«Την επισκόπηση δαπανών που θέλει να κάνει η αντιπολίτευση την έχουμε ήδη ξεκινήσει. Αν δεν θέλει κάποιος να πάει στην καρδιά κοινωνικού κράτους (π.χ. φάρμακα, θέρμανση στα σχολεία). Η δεξαμενή είναι 6 δισ. ευρώ. Η Νέα Δημοκρατία λέει πως θα κόψει το 66%. Δεν μπορεί να γίνει... Η Νέα Δημοκρατία είτε θα μειώσει κοινωνικό κράτος είτε θα λεηλατήσει μισθούς και συντάξεις», δήλωσε.
Από την πλευρά του ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας αναρωτήθηκε πως θα ενισχυθούν οι επενδύσεις όταν η Κυβέρνηση «στραγγαλίζει» τον ιδιωτικό τομέα με την υπερφορολόγηση, τη «στάση πληρωμών» και την στέρηση ρευστότητας;
«Πώς θα ενισχυθούν οι επενδύσεις με μία Κυβέρνηση που επιδεικνύει αναβλητικότητα και αβελτηρία και διακατέχεται από ιδεολογικές εμμονές και αγκυλώσεις σε ότι αφορά την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών; Πώς θα ενισχυθούν οι επενδύσεις όταν ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών έχει καταρρεύσει; Πώς θα ενισχυθούν οι επενδύσεις όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία της Κυβέρνησης;», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Κατά τον ίδιο τα όσα αναφέρονται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού αποτελούν απλώς, «ευσεβή πόθο» της Κυβέρνησης.
«Ακόμη όμως και αν αποδεχθούμε τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της Κυβέρνησης, η απώλεια πλούτου σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις είναι 24 δισ. ευρώ μόνο για το 2017.Αυτό είναι το οδυνηρό «αποτύπωμα» της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ», είπε ο κ. Σταϊκούρας.