ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρώθηκαν 2,02 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου

Πληρώθηκαν 2,02 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Με τον πλέον ηχηρό τρόπο η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαίωσε σήμερα τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ανοίγοντας το δρόμο για την καταβολή της εκκρεμούσας δόσης των 1,7 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου μετέφερε στο EuroWorkink Group της 24ης Οκτωβρίου την απόφαση για την καταβολή της δόσης, δεδομένου ότι εκείνη τη στιγμή δεν ήταν διαθέσιμα τα επίσημα στοιχεία για τις αποπληρωμές των οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα της περιόδου Σεπτεμβρίου.

Αν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης είχε κοινοποιήσει επιστολή στο Eurogroup στην οποία ανέφερε πως ο μνημονιακός στόχος για αποπληρωμή οφειλών 1,8 δισ. ευρώ είχε καλυφθεί κατά 105% οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησαν να υπάρξουν επίσημα στοιχεία των θεσμών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προκειμένου να εκταμιεύσει τη δόση των 1,7 δισ. ευρώ. Αυτά πλέον υπάρχουν κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα δεδομένα της κεντρικής τράπεζας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2016 ανήλθε σε έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ, έναντι2, 49 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Όσον αφορά στις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 2,02 δισ. ευρώ που αφορούν στην πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, αυτές διαμορφώθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2016 σε 36,05 δισ. ευρώ, από 33,83 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015.

Στο 9μηνο 2016 τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 34,8 δισ. ευρώ, από 31,46 δισ. ευρώ πέρυσι. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται 43 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από την Τράπεζα της Ελλάδος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ