ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για το μέλλον της ποσοτικής χαλάρωσης αποφασίζει η ΕΚΤ

Το μέλλον της ποσοτικής χαλάρωσης καλείται να εξετάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην επόμενη συνάντηση των μελών της που έχει προγραμματισθεί για μεθαύριο Πέμπτη. Η ΕΚΤ αυτό το διάστημα δέχεται ισχυρές πιέσεις από τις αγορές να δώσει σήμα για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει μεσοπρόθεσμα και ο Μάριο Ντράγκι θέλει να δείξει ότι είναι ικανός να αντιμετωπίσει κάθε εξέλιξη στην οικονομία.

Πλέον έχουν αρχίσει να δημιουργούνται προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να έχει αρχίσει να εξετάζει τον περιορισμό της ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία κάθε μήνα φθάνει τα 80 δισ. ευρώ. Για να γίνει κάτι τέτοιο όμως θα πρέπει η οικονομία της ευρωζώνης να δείξει σαφή σημάδια βελτίωσης. Μέχρι να γίνει αυτό, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να παραταθεί το πρόγραμμα χορήγησης άφθονης ρευστότητας για μια ακόμη μια φορά καθώς λήγει σχετικά σύντομα – τον Μάρτιο του 2017.

Οπως αναφέρει το Reuters σχετικά με το μέρος της «εξίσωσης» της πολιτικής της ΕΚΤ, οι αγορές εξακολουθούν να περιμένουν από την τράπεζα να ανακοινώσει σε κάποια φάση επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης που κανονικά ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες. Ομως, προσθέτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, αυξάνονται συνεχώς οι εκτιμήσεις ότι η τράπεζα έχει αρχίσει να επανεξετάζει το κατά πόσον η παροχή υπερβολικής ρευστότητας και τα πολύ χαμηλά επιτόκια θα βοηθήσουν μακροπρόθεσμα την οικονομία.

Το ίδιο φαίνεται ότι πιστεύουν και αναλυτές. Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και την ανάκαμψη να παραμένει εύθραυστη, η πλειονότητα των αναλυτών αυτών εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα παρατείνει την αγορά ομολόγων. Η απόφαση αυτή, λένε πολλοί από τους αναλυτές, μπορεί να ληφθεί το Δεκέμβριο και όχι άμεσα.

Επίσης περιμένουν ότι εάν αυξηθεί ικανοποιητικά ο πληθωρισμός τότε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα αρχίσει να μειώνεται από το δεύτερο μισό του 2017. Οπως αναφέρει το Bloomberg, είναι πλέον λιγότεροι οι αναλυτές εκείνοι που εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει κι άλλο τα ήδη αρνητικά επιτόκια που προσφέρει στις εμπορικές τράπεζες για να φυλάει τα χρήματά τους. Κι αυτό επειδή τα αρνητικά επιτόκια πιέζουν προς τα κάτω την κερδοφορία των εμπορικών τραπεζών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης