EE: Μέχρι τα Χριστούγεννα θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση
Την εκτίμηση πως μέχρι τα Χριστούγεννα θα κλείσουν τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης, εξέφρασε από το βήμα του Thessaloniki Summit, ο Κρίς Άλεν, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.
Ο κ. Άλεν είπε ότι μετά τη λήψη των μέτρων της πρώτης αξιολόγησης η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της στα ζητήματα ανάπτυξης. «Η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε θετικά και για να ολοκληρωθεί η δεύτερη, θα πρέπει να επιλυθούν ακανθώδη ζητήματα», είπε και πρόσθεσε πως μετά από έξι δύσκολα χρόνια η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη και οικονομική σταθερότητα και ότι η χώρα θα πρέπει να εστιάσει στην προσέλκυση επενδύσεων. «Όμως για να έλθουν επενδύσεις θα πρέπει οι διεθνείς επενδυτές να πεισθούν για τη σταδιακή σταθεροποίηση της οικονομίας», ανάφερε.
Ο ίδιος χαρακτήρισε τις αποκρατικοποιήσεις «παράγοντα - κλειδί» για τη δημιουργία επενδύσεων και ανάπτυξης στη χώρα, πρόσθεσε ότι η έγκαιρη εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι των δανειστών είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος και επισήμανε ότι ήταν πολύ σημαντικό γεγονός ο διαχωρισμός της πολιτικής από τη διαχείριση του προγράμματος.
Χαρακτήρισε «μέτρα ορόσημο» για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας το άνοιγμα των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ανέφερε ότι με τη νέα αξιολόγηση, που θα αφορά την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία.
Το στέλεχος της Κομισιόν διαβεβαίωσε πως οι θεσμοί επιδιώκουν να μπει ένα οριστικό τέλος στην ελληνική κρίση. Στη βάση αυτή εστίασε στην εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από το 2017, το οποίο όπως είπε θα στηρίξει τους οικονομικά αδύναμους.
Αναφερθείς ειδικά στη Θεσσαλονίκη είπε πως έχει σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές, σαν hub για logistics, σαν ενεργειακός κόμβος, κόμβος μεταφορών αλλά και διέλευσης τουριστών.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην ίδια ενότητα είπε πως η Ελλάδα έχει μέλλον παρότι το 2017 ο τόπος μπαίνει στον όγδοο χρόνο της κρίσης. «Υπάρχει μέλλον, αρκεί να διαμορφωθούν οι κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις. Όμως η κοινωνία χρειάζεται πολιτική κατεύθυνση και αυτήν δεν μπορεί να τη δώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ», είπε.
Εκτίμησε δε πως ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να εξαντλήσει τη θητεία της κυβέρνησης ελπίζοντας σε κάποια βελτίωση των οικονομικών δεικτών ως το τέλος του 2018, όμως σημείωσε ότι δεν υπάρχει χρόνος, για τη χώρα, να περιμένει «μη τυχόν και βγει το success story στον κ. Τσίπρα».
«Η χώρα χρειάζεται μία κυβέρνηση συνεργασίας των ευρωπαϊκών δημοκρατικών δυνάμεων, για να κάνει την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, μίας κυβέρνησης που θα ξέρει τι θέλει, τι κάνει και που θα έχει μαζί της την κοινωνία», ανέφερε.
Στο θέμα της κυβερνητικής αλλαγής έδωσε έμφαση και ο βουλευτής της αντιπολίτευσης και συντονιστής Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος αναφέρθηκε στις πολύ βλαπτικές επιπτώσεις από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης επί υπουργίας Βαρουφάκη αλλά και μετά από αυτήν. Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε προβληματισμένος για τις πιθανότητες ανάπτυξης το 2017.
Νωρίτερα στην πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2,5%-3% το 2017 είχε προχωρήσει ο υπουργός Οικονομίας Γεώργιος Σταθάκης, επικαλούμενος την πορεία των οικονομικών δεικτών στη διάρκεια των τελευταίων τριών τριμήνων, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.
«Το δεύτερο τρίμηνο 2016 είναι το πρώτο, στη διάρκεια του οποίου έχουμε θετικό πρόσημο σε σχέση με αμέσως προηγούμενο. Υπάρχει βεβαιότητα ότι η ίδια πορεία θα συνεχιστεί και στο τρίτο τρίμηνο, με ισχυρές ενδείξεις και για το τέταρτο. Η εικόνα τριών διαδοχικών τριμήνων με θετικό πρόσημο θεωρείται τάση που διαμορφώνει πλέον μονιμότερη προοπτική για την οικονομία», είπε.
Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, από την πλευρά του επεσήμανε ότι έχει ήδη ενεργοποιηθεί πάνω από το 40% του νέου ΕΣΠΑ και σύντομα θα βρισκόμαστε στο 50% (προσκλήσεις ύψους 9 δισ. ευρώ), ότι ζητούμενο είναι η προσέλκυση νέων πόρων και η συντονισμένη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων για τις αποφασιστικές ωθήσεις στην οικονομία και ότι μέχρι το τέλος του χρόνου (2016) θα έχουν ενεργοποιηθεί (α) το νέο αναπτυξιακό Ταμείο Συμμετοχών, (β) το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας, (γ) το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 θα ενεργοποιηθούν το νέο Ταμείο Υποδομών και το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων.
Ακολούθησε τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος είπε πως οι ξένοι που έβαλαν χρήματα έχασαν το 70% αυτών λόγω των καθυστερήσεων της πρώτης αξιολόγησης και δημιουργούν αρνητικό κλίμα για επενδύσεις στην Ελλάδα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Ο Ζλοτ Νταρβάς, οικονομολόγος του think tank Bruegel, στις Βρυξέλλες, ο οποίος έχει ασχοληθεί ερευνητικά με το ελληνικό χρέος εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξος λέγοντας πως μεσοπρόθεσμα βλέπει προοπτικές ανάπτυξης για την Ελλάδα. Ο ίδιος πάντως υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τέταρτο πρόγραμμα στήριξης μετά το 2018.
Το 1ο Thessaloniki Summit
«Στόχος μας είναι η σύνθεση των απόψεων που θα καταγραφούν στο πλαίσιο του 1ου Thessaloniki Summit, για να επιτευχθεί η επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, η ενίσχυση της αγοράς εργασίας, καθώς και η δημιουργία συνεργιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με κυβερνήσεις, Κεντρικές Τράπεζες και επιχειρηματικούς φορείς» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Θανάσης Σαββάκης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Συνόδου.
«Όλα τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια της κρίσης, η ιδιωτική επιχείρηση έδωσε το ‘’παρών’’ στην ανάπτυξη, ανταποκρινόμενη στις προσκλήσεις της οικονομικής κρίσης. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα ο αγώνας που δώσαμε και δίνουμε είναι τιτάνιος. Πλέον, το πρόβλημα επιβίωσης και εξασφάλισης της συνέχειας των επιχειρήσεων, και κατά συνέπεια της οικονομικής ανάπτυξης, είναι πολυσύνθετο» σημείωσε ο κ. Σαββάκης εξηγώντας πως αυτός ο σύνθετος χαρακτήρας μαζί με την αδήριτη ανάγκη καταγραφής ρεαλιστικών προτάσεων για την ανάκαμψη της οικονομίας οδήγησαν στην υλοποίηση της νέας αυτής πρωτοβουλίας, της 1ης Συνόδου της Θεσσαλονίκης.