ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Κανένας δεν μπορεί να μας θέτει διορίες

Την απόφαση να απαντά άμεσα κάθε φορά που κάποιος μιλά εξ ονόματος του ΔΝΤ έχει λάβει η ηγεσία του Διεθνούς Οργανισμού.

Αίσθηση προκάλεσε και πάλι χθες ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνοντας μετά το Ecofin στο Λουξεμβούργο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όχι μόνο θα μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και θα καταβάλει δόση πριν από το τέλος του 2016.

Με παρόμοιες δηλώσεις ο Σόιμπλε υποστήριξε το Σαββατοκύριακο πως μέχρι το τέλος του έτους το ΔΝΤ θα έχει συναινέσει στην περαιτέρω συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Η δήλωση αυτή οδήγησε τον πρώτο Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λιπτον να δηλώσει στην Süddeutsche Zeitung πως «το ΔΝΤ δεν επιτρέπει να του θέτουν κανενός είδους διορίες».

Ομοίως, στελέχη του ΔΝΤ που ερωτήθηκαν χθες από το CNN Greece για τις νέες δηλώσεις του Γερμανού παρέπεμψαν εκ νέου στις δηλώσεις του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή του ΔΝΤ, υπονοώντας πως κανένας δεν μπορεί να τους θέτει κανενός είδους διορίες.

Η διελκυστίνδα αυτή δείχνει πως Γερμανία και το ΔΝΤ δεν μπορούν να βρουν κοινό έδαφος σύμπραξης και πως εάν δεν υπάρξουν υπαναχωρήσεις από την γερμανική πλευρά δύσκολα θα υπάρξει οποιαδήποτε παραγωγική συνεννόηση με το Ταμείο.

Αλλά η κατάλληλη να κάνει αυτές τις υπαναχωρήσεις είναι η Καγκελάριος Μέρκελ και όχι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η οποία είναι η μόνη που θα μπορούσε να έλθει σε συνεννόηση με την Κριστίν Λαγκάρντ για το ελληνικό ζήτημα, όπως έγινε και τον περασμένο Μάιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης