ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δόση του ΔΝΤ προς την Ελλάδα μέσα στο 2016 βλέπει ο Σόιμπλε

Δόση του ΔΝΤ προς την Ελλάδα μέσα στο 2016 βλέπει ο Σόιμπλε

Την προσδοκία ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα προχωρήσει στην εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα πριν το τέλος του έτους εξέφρασε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά το Ecofin.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο, ότι το ΔΝΤ θα κάνει μια οικονομική συνεισφορά στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Ερωτηθείς πότε θα γίνει η εκταμιεύση της δόσης του ΔΝΤ προς την Ελλάδα στα πλαίσια της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Μάιο, είπε: "Πριν από το τέλος του έτους. Κανένα πρόβλημα".

Ο ίδιος προχώρησε στην αποσαφήνιση πως η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία ορισμού του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων έως τα τέλη του 2016, κάτι που ζήτησε και το Eurogroup.

Σημειώνεται ότι σήμερα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Υπερταμείου, το οποίο θα ασκεί ουσιαστικό ρόλο στη διαχείριση της εταιρείας που θα ελέγχει σχεδόν το σύνολο των ΔΕΚΟ και των κρατικών ακινήτων.

Στο Εποπτικό Συμβούλιο συμμετέχουν οι κ.κ. Γεώργιος Σταμπουλής, Γεώργιος-Σπύρος Ταβλάς και Όλγα Χαρίτου από ελληνικής πλευράς, ενώ τους δανειστές εκπροσωπούν ο Γάλλος Ζακ λε Παπ και ο Ισπανός Δαυδίδ Φιγκουέρας.

Η Ολγα Χαρίτου είναι πρώην τραπεζικό στέλεχος και σύζυγος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου.

Ο Γιώργος Ταβλάς είναι στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος και καθηγητής του πανεπιστημίου του Λέστερ, ενώ ο Γιώργος Σταμπουλής είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου Ζακ λε Παπ είναι πρώην συνεργάτης της σημερινής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ ο Δαυδίδ Φιγκουέρας. είναι πρώην στέλεχος του ESM, παλαιότερα του ΔΝΤ και πρώην υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Θαπατέρο.