ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ: Αισιόδοξα νέα για τα προαπαιτούμενα

Ντάισελμπλουμ: Αισιόδοξα νέα για τα προαπαιτούμενα
O πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ EPA

Για αισιόδοξα νέα για την υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων από την Ελλάδα έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο σημερινό συμβούλιο στο Λουξεμβούργο.

«Ακούω κάποιες αισιόδοξες ειδήσεις, αλλά θέλω να τις ακούσω απευθείας από τα θεσμικά όργανα», είπε.

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο επικεφαλής της Ευρωομάδας ανέφερε πως το Ταμείο θα κάνει ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup του Μαΐου.

«Το ΔΝΤ λογοδοτεί στο διοικητικό του συμβούλιο. Το ΔΝΤ θα πρέπει να κάνει τους δικούς του υπολογισμούς στη βάση αυτών που συμφωνήσαμε τον Μάιο», ανέφερε.

Ερωτηθείς για το εάν το ΔΝΤ θα αναλάβει ρόλο τεχνικού συμβούλου στο ελληνικό πρόγραμμα είπε πως ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ διέψευσε ήδη τις σχετικές φήμες.

Ο ίδιος είπε πως σήμερα δεν θα εξετασθεί στο Eurogroup το θέμα του ελληνικού χρέους. «Δεν πρόκειται να ανοίγουμε το ζήτημα του ελληνικού χρέους κάθε μήνα», σημείωσε.

Την άποψη ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες και υλοποιεί τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup. «Η Ελλάδα συνεχίζει τις προσπάθειές της και εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, πολύ περισσότερες από αυτές που είχε κάνει τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο κ. Σαπέν και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα υλοποιεί το δικό της κομμάτι του συμβολαίου. Και όταν υλοποιείται αυτό έρχεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε πως σήμερα θα πρέπει να αναγνωριστούν αυτές οι προσπάθειες, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει τις υποσχέσεις της προς την Ελλάδα.


Από την πλευρά του, ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Πέτερι Όρπο, υποστήριξε πως γίνονται καλές κινήσεις στην Ελλάδα και η οικονομία βελτιώνεται.΅Εξέφρασε δε την ελπίδα να έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων, όπως είχε συμφωνηθεί.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γιεργκ Σέλινγκ προσερχόμενος στο Eurogroup χαρακτήρισε σημαντική τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Εργαζόμαστε με την υπόθεση ότι το ΔΝΤ θα λάβει μέρος», είπε, ωστόσο προσέθεσε πως ακόμα δεν είναι γνωστή ποια μορφή θα έχει η συμμετοχή του Ταμείου και χαρακτήρισε πιθανή μια «ελάχιστη οικονομική συμμετοχή».

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είπε πως η ευρωζώνη δεν μπορεί να «αγνοεί» τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. «Συμφωνώ με τη θέση αυτή», είπε.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση πως σήμερα θα υπάρξει μια θετική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ