ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καθυστερήσεις» κρατά ο Σόιμπλε για το χρέος

«Είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με Τσακαλώτο και Λαγκάρντ». Αυτή τη δήλωση έκανε πριν λίγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ερωτηθείς στο πλαίσιο της Ετήσιας Διάσκεψης του ΔΝΤ για τη διελκυστίνδα μεταξύ του διεθνούς οργανισμού και της γερμανικής κυβέρνησης για το ελληνικό χρέος.

Απαντώντας στο πώς μπορεί να συμμετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δεδομένου του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% - τη ρεαλιστικότατα του οποίου αμφισβητεί – ο Γερμανός ανέφερε πως το Ταμείο θα μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Η δήλωση της συμφωνίας του Eurogroup του Μάιου την οποία προσυπογράφει το ΔΝΤ είναι πεντακάθαρη και θα εφαρμοστεί και φυσικά είναι στο χέρι στην Ελλάδα να παραδώσει τα προαπαιτούμενα», ανέφερε σχετικά.

Σε σχέση με το πλεόνασμα 3,5% αρκέστηκε να πει πως «εάν η Ελλάδα δεν παραδώσει τους στόχους τότε η συμφωνία προβλέπει τη λήψη πρόσθετων μέτρων».

Για τη δόση και τα προαπαιτούμενα ανέφερε πως θα αναμένει τους θεσμούς να ενημερώσουν το Eurogroup. Ωστόσο, προσέθεσε πως η εφαρμογή τους είναι «πολύ κάτω από το 100%» και πως ο «εφησυχασμός είναι πάντα ο κίνδυνος».

Το CNN Greece απευθύνθηκε σε στελέχη της ελληνικής αποστολής στην Ουάσιγκτον τα οποία απόρησαν με το πνεύμα των δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, τονίζοντας πως η στάση του δείχνει πως «θέλει να κερδίσει χρόνο».

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσο και η Κριστίν Λαγκάρντ έχουν τοποθετηθεί δημόσια για τα ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε ο Γερμανός υπουργός και είναι ξεκάθαρο πως δεν υφίσταται σύμπτωση απόψεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης