ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαίοι, θεσμοί και Ελλάδα στοχεύουν σε γρήγορη δεύτερη αξιολόγηση

Ευρωπαίοι, θεσμοί και Ελλάδα στοχεύουν σε γρήγορη δεύτερη αξιολόγηση

Την διαβεβαίωση πως η Γερμανία δεν θα βάλει πρόσθετα ζητήματα στο τραπέζι της δεύτερης αξιολόγησης πέραν εκείνων που έχουν προσδιορίσει οι θεσμοί απέσπασε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το σημερινό προγράμμα του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στην Ουάσιγκτον περιελάμβανε εκτενείς συζητήσεις για τα προαπαιτούμενα, για την δεύτερη αξιολόγηση και για το ζήτημα του χρέους.

Σύμφωνα με κύκλους του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών στην πρωινή συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου επιβεβαιώθηκε πως οι ΗΠΑ θέλουν μια άμεση λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Στη συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί που έγινε σε πολύ καλό κλίμα διαπιστώθηκε η "κοινή στρατηγική" για τη σύντομη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, προκειμένου να ακολουθήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών συζητήθηκαν οι απόψεις των δυο πλευρών για το χρέος και διαπιστώθηκε πως εξακολουθεί να υπάρχει απόσταση μεταξύ αυτών που πρεσβεύει η γερμανική πλευρά και εκείνων που θέλει το ΔΝΤ και η Ελλάδα (σ.σ. μεταξύ άλλων για τα πλεονάσματα).

Ο Σόιμπλε αναγνώρισε πως έχουν γίνει βήματα από την ελληνική πλευρά στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων και ανταποκρινόμενος σε ελληνικό αίτημα δεσμεύθηκε πως η Γερμανία στη δεύτερη αξιολόγηση δεν θα βάλει επιπλέον πράγματα στο τραπέζι πέραν από αυτά που θέτουν οι θεσμοί.

Μετά από τη συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο Έλληνας υπουργός μίλησε σε επενδυτική ημερίδα της JP Morgan σε κοινό 40 επενδυτών και αναφέρθηκε στις επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδος.

Το πρόγραμμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου ολοκληρώθηκε με συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν με τον οποίο εξέτασαν την πρόοδο υλοποίησης του προγράμματος και διαπιστώθηκε πως η ιταλική πλευρά έχει έρθει πιο κοντά στις θέσεις της Ελλάδος στο ζήτημα του χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ