ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Η συζήτηση για το χρέος παραπλανεί τους Έλληνες

Σόιμπλε: Η συζήτηση για το χρέος παραπλανεί τους Έλληνες
CNN Greece

Κανένα περιθώριο για άμεσες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος δεν άφησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε πάνελ του CNN με τίτλο CNN Debate on the Global Economy το οποίο συντόνιζε ο γνωστός δημοσιογράφος Ρίτσαρντ Κουέστ και στο οποίο μετείχε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε ερώτηση του Ρίτσαρντ Κουέστ για το ελληνικό χρέος και την ελάφρυνση του η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε πως το Ταμείο ζητά από την Ελλάδα σημαντικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες ακόμη δεν έχει εφαρμόσει η χώρα και από τους Ευρωπαίους σημαντική ελάφρυνση του χρέους, την οποία ωστόσο δεν έχουν ακόμη αποφασίσει.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργούς επικαλέστηκε αναφορά του Γιάνη Βαρουφάκη πως ακόμη και εάν διαγραφόταν το ελληνικό χρέος η Ελλάδα σε δύο με τρία χρόνια θα βρισκόταν στην ίδια θέση. Τόνισε δε πως το ζητούμενο για την Ελλάδα δεν είναι το πώς θα επανακτήσει την ανταγωνιστικότητα της, αλλά να αποκτήσει ανταγωνιστικότητα. Στο σημείο αυτό ανέφερε πως η συζήτηση για το ελληνικό χρέος παραπλανεί του Έλληνες πολίτες.

Ειδικότερα ερωτηθείσα για το τι πρέπει να γίνει για να εμπλακεί το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα η επικεφαλής του Ταμείου απάντησε: «Το ίδιο πράγμα που έχουμε συζητήσει επανειλημμένα και αυτό είναι σημαντική βελτίωση στην οικονομική κατάσταση που θα δημιουργηθεί από τα διαρθρωτικά και τα άλλα προαπαιτούμενα που έχουν συζητηθεί. Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Και σαφώς ένα χρέος που να είναι βιώσιμο, διότι αυτοί είναι οι κανόνες βάσει των οποίων το ΔΝΤ μπορεί να δεσμεύσει διεθνή οικονομική στήριξη».

Ερωτηθείς ο Γερμανός υπουργός για το τι θέλει να δει η Γερμανία πριν υπογράψει μια συμφωνία βιωσιμότητας του χρέους ανέφερε τα εξής: «Έχουμε μια σαφή απόφαση στο Eurogroup η οποία εμπεριέχει όλα τα σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση για την Ελλάδα. Τα πάντα αναφέρονται στην απόφαση μας στο Eurogroup του Μαΐου και τώρα είναι στο χέρι της Ελλάδας να προσφέρει ό, τι η Ελλάδα έχει υποσχεθεί.

»Με την αφορμή αυτή να αναφέρω πως στο Eurogroup του Μαΐου είχα υπενθυμίσει στον Έλληνα συνάδελφό μου Τσακαλώτο, τι είχε πει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο προκάτοχός του, ότι ακόμη και εάν διαγραφεί όλο το ελληνικό χρέος, η κατάσταση θα είναι η ίδια σε δύο με τρία χρόνια. Και ο Τσακαλώτος που απάντησε πως δεν είναι κάτι που λέει ο Γιάνης, είναι κάτι που έχω γράψει σε ένα βιβλίο.

»Το χρέος δεν είναι πραγματικά για την προσεχή δεκαετία το πρόβλημα της Ελλάδας. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Χρηματοδοτείται για μια δεκαετία χωρίς μεγάλα επιτόκια. Πληρώνει πολύ λιγότερο από ό, τι για παράδειγμα η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Το χρέος δεν είναι το πρόβλημα της Ελλάδας.

»Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ανταγωνιστικότητας, να αποκτήσει και όχι να επανακτήσει ανταγωνιστικότητα, με την οικοδόμηση μια διοίκησης που θα ταιριάζει μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και θα εφαρμοζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Έχουν δεσμευθεί (σ.σ. οι 'Ελληνες) και τώρα πρέπει να παραδώσουν. Και βοηθάμε. Αλλά η κύρια συζήτηση για το χρέος είναι παραπλανητική για τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Θα πρέπει να κάνουν ό, τι πρέπει να κάνουν. Κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει. Αυτό είναι το πρόβλημα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ