ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιου: Όσο συντομότερα η αναδιάρθρωση χρέους, τόσο το καλύτερο

Το μήνυμα πως όσο ταχύτερα αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος τόσο καλύτερα θα είναι για την Ελλάδα απέστειλε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου.

Ο Λιου μίλησε σήμερα στην Ουάσιγκτον σε εκδήλωση του Peterson Institute και δέχθηκε ερώτηση για το ελληνικό ζήτημα από το δημοσιογράφο Αθανάσιο Έλλις. Απαντώντας δήλωσε τα εξής:

«Έχουμε εμπλακεί σε βάθος με την Ελλάδα και στα θέματα που αφορούν στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και το χρέος, εδώ και πολύ καιρό. Ευτυχώς, δεν είμαστε σε φάση άμεσης κρίσης. Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε να βρεθούμε και πάλι σε φάση κρίσης. Ήταν σημαντικό ότι στην τελευταία συμφωνία που έκανε η Ελλάδα με τους εταίρους της αποφασίσθηκε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι.

»Ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, και ότι η Ελλάδα έπρεπε να σημειώσει πρόοδο στην υλοποίηση του σχεδίου. Και πως στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει μια συναίνεση που θα περιλαμβάνει και αναδιάρθρωση του χρέους. Πάντα πίστευα ότι το συντομότερο που θα φθάσουμε σε αυτό, τόσο το καλύτερο, διότι η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Όσο καθυστερείς να το κάνεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για την οικονομία που στηρίζει το χρέος.

»Όταν όλοι μιλούν για τη σχέση χρέους με το ΑΕΠ, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι το ποσοστό μειώνεται όταν η οικονομία αναπτύσσεται. Έτσι, ακόμη και αν το χρέος παραμένει σταθερό, χρειάζεσαι μια αναπτυσσόμενη οικονομία. Το χρέος αυξάνεται όταν η οικονομία συρρικνώνεται. Καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να εργάζεται με όλους τους θεσμούς, το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους παραμένει στο τραπέζι.

»Πιστεύω ότι μπήκε ξεκάθαρα στο πακέτο την τελευταία φορά που συζητήθηκε, προφανώς με ανοικτό το ερώτημα για το πως θα πρέπει να υλοποιηθεί αυτό, και το συντομότερο που μπορεί αυτό να αποφασισθεί, τόσο το καλύτερο».

Ντομπρόβσκις: Απαισιόδοξο το ΔΝΤ

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις έκανε μια σύντομη αναφορά στην Ελλάδα , αφήνοντας αιχμές για τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το χρέος.

«Υπάρχουν ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά η υπερβολική απαισιοδοξία του ΔΝΤ στο πρόσφατο παρελθόν δεν έχει δικαιωθεί», τόνισε και προσέθεσε: «Η ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν κοιτάξει κανείς αναδρομικά, φαίνεται να είναι πολύ πιο κοντά στα αποτελέσματα, σε σύγκριση με το ΔΝΤ. Παρ’ όλα αυτά το ζήτημα του χρέους παραμένει. Το χρέος είναι πάνω από 180% του ΑΕΠ και γι’ αυτό στο Eurogroup συμφώνησαν να δουν περαιτέρω αυτό το θέμα, ήδη από το 2012. Το θέμα έχει επανειλημμένα επιστρέψει στο προσκήνιο. Η τελευταία φορά ήταν το Μάιο και συμφωνήθηκε να υπάρξουν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά αποκλείοντας το κούρεμα της ονομαστικής αξίας. Oι υπουργοί οικονομικών του Eurogroup είναι έτοιμοι να συνεχίσουν πάνω σε αυτά τα μέτρα, τα οποία συζητήθηκαν το Μάϊο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης