Πηγές ΥΠΟΙΚ: Δεν θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» το 2017
Οι εκτιμήσεις του ΔΤΝ για ενεργοποίηση του δημοσιονομικού «κόφτη» από τον προσεχή Απρίλιο για καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της τάξης του 0,4% ή 712 εκατ. ευρώ, που το ταμείο υπολογίζει πως θα προκύψει, έρχονται να διαψευστούν σήμερα από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.
Λίγο πριν την αναχώρηση του αρμόδιου υπουργού και αναπληρωτή υπουργού, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργο Χουλιαράκη, για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, πηγές του ΥΠΟΙΚ διαβεβαιώνουν πως ο «κόφτης» δεν θα ενεργοποιηθεί το 2017.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως ο «κόφτης» θα ενεργοποιείται όταν η χώρα δεν θα πιάνει τα πρωτογενή πλεονάσματά της, πράγμα που κρίνεται κάθε Μάιο. Για φέτος ο στόχος είναι 0,5% του ΑΕΠ, το 2017 είναι 1,75% του ΑΕΠ και το 2018 είναι 3,5% του ΑΕΠ. Τον Μάιο του 2017 θα εξεταστεί εάν καλύφθηκε ο στόχος του 2016 (0,5% του ΑΕΠ πρωτογενές).
Άρα ο «κόφτης» είναι αδύνατον να εφαρμοστεί το 2017 με βάση τον προϋπολογισμό του 2016, καθώς το πλεόνασμα δεν μπορεί να πέσει κάτω από το 0,5% του ΑΕΠ. Το πλεόνασμα του 2017, 1,75% του ΑΕΠ, είναι εξασφαλισμένο και πλέον γίνεται προσπάθεια γιαυτό του 2018.
Το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι τα θέματα για τα οποία δεν μπορούν να βρουν την «χρυσή τομή» Ελλάδα – Ευρώπη και ΔΤΝ, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους.
Το ΔΝΤ επέμενε ότι με τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι εφικτό να υπάρξουν πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και ζητούσε και άλλα μέτρα. Υποστήριζε ότι με αυτά τα μέτρα η Ελλάδα θα είχε πλεονάσματα έως 1,5% του ΑΕΠ. Η έκπληξη των διαφόρων συστημάτων επί των προβλέψεων του ΔΝΤ, είναι δείγμα «κοντής μνήμης» ή προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.
Είναι προφανές ότι καθώς πλησιάζουμε στη Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, τα διάφορα συστήματα θα προσπαθήσουν να «φτιάξουν κλίμα». Δηλώνουν οι πηγές και διαβεβαιώνουν πως δεν θα επιτύχουν τον σκοπό τους.