ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υπόθεση Μέρκελ - Λαγκάρντ εξελίσσεται το ελληνικό χρέος

Eurokinissi/ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ A.P.

Διάχυτη είναι η αίσθηση στη ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον ότι το Ταμείο δεν επιθυμεί να εμπλακεί χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αξιωματούχος με γνώση των διεργασιών δήλωσε στο CNN Greece πως μόνον εάν η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ καταθέσει μια ρεαλιστική πρόταση για το ελληνικό χρέος στην Κριστίν Λαγκάρντ θα μπορέσει να υπάρξει κάποια σοβαρή πιθανότητα συμμετοχής του ΔΝΤ.

"Αν η Γερμανία καταθέσει μια πρόταση που προβλέπει μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα χαμηλότερα του 3,5% και παράλληλα στοχευμένες παρεμβάσεις στο χρέος τότε θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως υποστήριξε, μία μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα κοντά στο 2,5% του ΑΕΠ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως "βιώσιμη" από το Ταμείο.

Πάντως το ίδιο στέλεχος θεωρεί πως το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό προγράμμα συγκεντρώνει πιθανότητες χαμηλότερες του 20%.Όπως αναφέρει, πολύ δύσκολα το γερμανικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους πριν από τις γερμανικές εκλογές .

"Αν το ΔΝΤ δεν μπεί στο ελληνικό πρόγραμμα αυτό δεν θα επηρεάσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης "', ξεκαθάρισε το ίδιο στέλεχος.

Να σημειωθεί πως ο Διευθυντής του τμήματος δημοσιονομικών υποθέσεων του ΔΝΤ Βίτορ Γκασπάρ ερωτηθείς χθες για την Ελλάδα δήλωσε τα εξής:

"Θέλω απλώς να επαναλάβω την γνωστή και διατυπωμένη θέση του ΔΝΤ. Το Ταμείο υποστηρίζει σθεναρά, καταρχάς την ανάγκη προσαρμογής της Ελλάδας αναφορικά με την δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτές πρέπει να είναι ρεαλιστικές και κατά την άποψη μας μια ρεαλιστική πολιτική από την πλευρά της Ελλάδος πρέπει να συνδυάζεται με βελτιωμένες προσπάθειες ελάφρυνσης χρέους από την πλευρά των ευρωπαίων προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα χρέους στην Ελλάδα".

Να τονισθεί πως αρμόδια στελέχη που μίλησαν στο CNN Greece εκτίμησαν πως μια πιθανή μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό προγράμμα δεν δημιουργεί εμπλοκή σε ενδεχόμενη συμμετοχή της Ελλάδος στο προγράμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Μάλιστα άφηναν να εννοηθεί πως με προθυμία η ΕΚΤ θα δεχόταν να αγοράσει το ελληνικό χρέος δεδομένου ότι τα ομόλογα που της προσφέρονται στο πλαίσιο του QE είναι περιορισμένα και ύψηλου ρίσκου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης