ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Κεφαλαιακά οφέλη για τις τράπεζες από την πώληση δανείων

ΔΝΤ: Κεφαλαιακά οφέλη για τις τράπεζες από την πώληση δανείων

Επείγουσα και ολοκληρωμένη δράση για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και της χαμηλής κερδοφορίας των τραπεζών της ζώνης του ευρώ ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση του για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα (Global Financial Stability Report) που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Όπως τονίζει το ΔΝΤ, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η αντιμετώπιση των ελλείψεων κεφαλαίου στις αδύναμες τράπεζες αποτελεί προτεραιότητα. Στη βάση αυτή σημειώνει πως οι μεταρρυθμίσεις που επιταχύνουν την ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών και διευκολύνουν τις διαδικασίες αντιμετώπισης αφερεγγυότητας μπορούν να αποδώσουν μεγάλα οφέλη.

Για τη ζώνη του ευρώ που τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών υπολογίζονται σε 900 δισ. ευρώ, το Ταμείο υπολογίζει πως η καθαρή επίδραση από την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων θα οδηγούσε σε κεφαλαιακό κέρδος 64 δισ. ευρώ τις τράπεζες. Σε αντίθετη περίπτωση η μη πώληση θα τις οδηγούσε σε απώλεια κεφαλαίων 85 δισ. ευρώ.

Το ΔΝΤ εστιάζει στη χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών της ευρωζώνης την οποία την αποδίδει στις επιβαρύνσεις από διαρκείς προβλέψεις για επισφάλειες που προκύπτουν από μεγάλα αποθέματα προβληματικών δανείων. Κάνει δε την αντιδιαστολή με τις ΗΠΑ όπου τράπεζες διέγραψαν το μεγαλύτερο μέρος των επισφαλών δανείων τους στις αρχές της κρίσης, κάτι που τους έδωσε τη δυνατότητα να επιστρέψουν στην ανάπτυξη πιο γρήγορα.

«Η αδύναμη κερδοφορία έχει αναδειχθεί σε μια διαφαινόμενη πρόκληση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για πολλές τράπεζες στις αναπτυγμένες οικονομίες», σημειώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ και υπογραμμίζεται πως σήμερα οι τράπεζες κερδίζουν μόλις τα μισά από όσα κέρδιζαν κατά μέσο όρο την περίοδο 2004-2006.

«Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων των περισσότερων τραπεζών είναι απίθανο να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα», σημειώνει με νόημα το Ταμείο και προσθέτει πως «χωρίς σαφή βελτίωση στην ικανότητα των αδύναμων τραπεζών να δημιουργήσουν επαρκή εσωτερικά κεφάλαια, οι επενδυτές είναι πιθανό να είναι διστακτικοί να χρηματοδοτήσουν ενέσεις νέων κεφαλαίων για να αντισταθμίσουν τις απώλειες που σχετίζονται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ