ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποφασιστική δράση για την παγκόσμια οικονομία ζητά το ΔΝΤ

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπσφελντ IMF

Την προειδοποίηση πως η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει αδύναμη και πως εάν δεν αναληφθεί σύντομα αποφασιστική πολιτική δράση για να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα υπάρχει κίνδυνος η ισχνή ανάπτυξη να διαιωνιστεί απηύθυνε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην έκθεση του ΔΝΤ για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα το Ταμείο εκτιμά πως η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2016 θα διαμορφωθεί στο 3,1% και το 2017 ο ρυθμός επέκτασης του παγκόσμιου ΑΕΠ θα ανέλθει στο 3,4%.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπσφελντ δήλωσε πως η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει αδύναμη, παρά το ότι δεν παρουσιάζει κάποια αισθητή επιβράδυνση κατά το τελευταίο τρίμηνο.

«Χωρίς αποφασιστική πολιτική δράση για να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα η ισχνή ανάπτυξη θα διαιωνιστεί», ανέφερε ο Όμπσφελντ σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε στην Ουάσιγκτον.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως σε σύγκριση με τους μέσους όρους της περιόδου 1998-2007, η μακροπρόθεσμη δυναμική ανάπτυξης είναι τώρα χαμηλότερη σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

«Η υποτιθέμενη ανάκαμψη από το 2017 και μετά θα μπορούσε να εκτροχιαστεί από πολλές, ενδεχομένως, αλληλεπιδρώμενες εξελίξεις», είπε και έφερε ως παράδειγμα μια πιθανή ανώμαλη μετάβαση της Κινεζικής οικονομίας, μια ενδεχόμενη απότομη περαιτέρω μείωση των βασικών τιμών των προϊόντων και μια πιθανή απότομη αύξηση των εμπορικών φραγμών.

Στο ίδιο πλαίσιο ο Όμπσφελντ ανέφερε πως οι γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να φουντώσουν, επιβαρύνοντας τις ανθρωπιστικές κρίσεις στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική.

Ως ενδεδειγμένη πολιτική αντιμετώπισης των προκλήσεων ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ παρουσίασε τη λήψη συντονισμένων διαρθρωτικών και δημοσιονομικών πολιτικών για τη υποστήριξη της εφαρμοζόμενης νομισματικής πολιτικής. «Η νομισματική πολιτική, με τη σειρά της, θα πρέπει να μεγιστοποιήσει τις επεκτατικές επιδράσεις των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την ενεργό δημοσιονομική πολιτική», ανέφερε ο Μορίς Όμπσφελντ εστιάζοντας στο γεγονός πως όλες οι πολιτικές θα πρέπει να «επικοινωνούνται σωστά».

Οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ

Το ΔΝΤ αναθεώρησε την εκτίμηση που είχε διατυπώσει τον προηγούμενο Ιούλιο για τους ρυθμούς ανάπτυξης των αναπτυγμένων χωρών και μείωσε τον εφετινό στόχο στο 1,6% από το 1,8%. Για το 2017 εκτιμά πως η ανάπτυξη στις αναπτυγμένες οικονομίες θα ανέλθει στο 1,8%.

Αλλά η υποβάθμιση αυτή δεν προέκυψε από τις αρνητικές εκτιμήσεις για την πορεία της Βρετανίας, λόγω Brexit. Οφείλεται στην μεγάλη υποβάθμιση της εκτίμησης για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα για τη Βρετανία το ΔΝΤ αναμένει πως εφέτος θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,8%, έναντι 1,7% που ήταν η παρελθούσα πρόβλεψη, ενώ για το 2017 το Ταμείο εκτιμά πως το βρετανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά μόλις 1,1%, ήτοι κατά 0,2% λιγότερο από όσο εκτιμούσε τον Ιούλιο.

Για τις ΗΠΑ το ΔΝΤ αναμένει πως εφέτος θα αναπτυχθούν με ρυθμό 1,6%, όταν τον Ιούλιο έβλεπε ανάπτυξη με ρυθμό 2,2%, ενώ για το 2017 αναμένει επέκταση της αμερικανικής οικονομίας κατά 2,2%, όταν τον Ιούλιο προέβλεπε 2,5%.

Για την Ευρωζώνη το ΔΝΤ εκτιμά πως εφέτος θα αναπτυχθεί κατά 1,7%, βελτιώνοντας την πρόβλεψη του Ιουλίου κατά 0,1%, ενώ θεωρεί πως το 2017 θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5%, ήτοι 0,1% υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη.

Για το ΑΕΠ της Γερμανίας το ΔΝΤ εκτιμά πως εφέτος θα αυξηθεί κατά 1,7% και το 2017 κατά 1,4%. Για την Ιαπωνία αναμένει πιο δυναμική ανάπτυξη 0,5% εφέτος και 0,6% το 2017. Για την Κίνα εκτιμά επέκταση του ΑΕΠ κατά 6,6% το 2016 και 6,2% το 2017.Για τη Ρωσία αναμένει ύφεση 0,8% το 2016 (έναντι εκτίμησης για ύφεση 1,2% προηγουμένως) και επιστροφή στην ανάπτυξη με ρυθμό 1,1% το 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης