ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Παραμένει υψηλό το «ελληνικό ρίσκο»

ΑΠΕ -ΜΠΕ

Θετικό πιστωτικό γεγονός (credit positive) χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την επικείμενη εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Ωστόσο, στην ίδια ανάλυση ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί πως τα ρίσκα που σχετίζονται με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα παραμείνουν υψηλά, δεδομένης της μικρής κυβερνητικής πλειοψηφίας, των αδύναμων ελληνικών θεσμών και της κοινωνικής δυσαρέσκειας στο εσωτερικό της χώρας.

Η Moody’s σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στις μεταρρυθμίσεις, γεγονός που ενισχύει την αύξηση της εμπιστοσύνης στην οικονομία. Αναμένει δε ότι η Ελλάδα θα λάβει τα κονδύλια μετά το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου και θα τα αξιοποιήσει για να μειώσει το απόθεμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 5,5 δισ. ευρώ προς τους ιδιώτες.

Όπως αναφέρει, αυτό θα βοηθήσει σε μερική οικονομική ανάκαμψη και θα αντισταθμίσει ορισμένες από τις αρνητικές συνέπειες στην κατανάλωση και στις ιδιωτικές επενδύσεις από τη δημοσιονομική προσαρμογή του προγράμματος, η οποία οδήγησε σε αύξηση του φορολογικού βάρους.

Ο οίκος Moody’s αναμένει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 1,8% του ΑΕΠ το 2017, έναντι ύφεσης 0,7% το 2016, εφόσον συνεχιστεί η υλοποίηση του προγράμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης