Δικαστικές αποφάσεις αποκαλύπτουν λάθη στη βεβαίωση φόρων
Μπορεί από τις αρχές του 2016 τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία να έχουν αυξηθεί κατά 8,5 δισ. ευρώ, ωστόσο η εξέλιξη αυτή δεν μεταφράσθηκε σε μειωμένα έσοδα για τον τακτικό προϋπολογισμό.
Αυτό συμβαίνει διότι το εισπρακτικό αποτέλεσμα των φόρων που έχει επιβάλει η κυβέρνηση το τελευταίο έτος είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που έχει επισήμως καταγράφει στον προϋπολογισμό. Αποτέλεσμα είναι και οι φόροι να μην πληρώνονται και τα δημόσια έσοδα να αυξάνονται έναντι του στόχου.
Η πορεία των εσόδων στο διάστημα Ιανουαρίου - Αύγουστο 2016 είναι ενδεικτική. Στο οκτάμηνο τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 29,88 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 464 εκατ. ευρώ ή 1,6% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016. Ειδικά δε τον Αύγουστο τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα3,93 δισ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 62 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο έπρεπε να εισπραχθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ ύψους 738 εκατ. ευρώ, η οποία μετατέθηκε για το Σεπτέμβριο. Παράλληλα, τον ίδιο μήνα δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία συνολικού ύψους άνω των 1,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αντί τα έσοδα του Αυγούστου να καταγράψουν απόκλιση αυτά εμφάνισαν αύξηση 62 εκατ. ευρώ έναντι του μηναίου στόχου, κάτι που οφείλεται τόσο στην υπερ-φορολόγηση, όσο και στην σκόπιμη υποεκτίμηση του εισπρακτικού αποτελέσματος κάποιων φόρων από το υπουργείο Οικονομικών.
Οι δικαστικές αποφάσεις
Η πρακτική αυτή του Δημοσίου και των εκάστοτε κυβερνήσεων έχει γίνει αντιληπτή από τα δικαστήρια. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύει η «Καθημερινή» το 70% των φορολογουμένων που προσφεύγουν σε διοικητικά δικαστήρια κατά των αποφάσεων φορολογικού ελέγχου δικαιώνονται.
Συγκεκριμένα, σε σύνολο 604 αποφάσεων οι 440 ήταν θετικές για τους φορολογούμενους, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα για τον τρόπο διεξαγωγής των ελέγχων και τα χρηματικά ποσά που βεβαιώνονται.
Παράγοντας της Γενικής Γραμματείας Εσόδων δήλωσε στην «Καθημερινή» ότι ο λόγος που τόσοι φορολογούμενοι κέρδισαν στα δικαστήρια οφείλεται στο ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός πρώτον υπολόγιζε λανθασμένα τους φόρους και τα πρόστιμα και δεύτερον βεβαίωνε υψηλότερα ποσά φόρου.