ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προαπαιτούμενα και χρέος στη συνάντηση Τσακαλώτου - Ρέγκλινγκ

Προαπαιτούμενα και χρέος στη συνάντηση Τσακαλώτου - Ρέγκλινγκ
O Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον επικεφαλής του Ευρωπαικού Μηχανισμού Στηριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ ESM

Απολογισμός του προγράμματος, των προαπαιτούμενων και της πρώτης αξιολόγησης, αλλά και ανταλλαγή απόψεων για το χρέος έγινε σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση που είχε σήμερα στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον επικεφαλής του Ευρωπαικού Μηχανισμού Στηριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως στη συνάντηση εξετάσθηκε όλο το εύρος των θεμάτων διμερούς ενδιαφέροντος.

«Ο υπουργός ενημέρωσε τον επικεφαλής του ESM ότι με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ολοκληρώνεται η νομοθέτηση των προαπαιτουμένων.Ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης της πρώτης αξιολόγησης μετά βέβαια και τις συνεδριάσεις του ΕWG και του Eurogroup.Στη συνάντηση έγινε ακόμα συζήτηση για το χρέος ειδικά για την πρόοδο των βραχυπρόθεσμων μέτρων και για την διαδικασία συζήτησης των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων», τονίσθηκε από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ESM έκανε από την πλευρά του λόγο για τακτική συνάντηση απολογιστικού περιεχομένου.«O Γενικός Διευθυντής του ESM εξήγησε στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο τις συνεχιζόμενες εργασίες του ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα διευκόλυνσης του βάρους του ελληνικού χρέους, όπως αποφασίστηκαν από το Eurogroup του Μαΐου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Μηχανισμού και προσέθεσε: «Ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε επίσης τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εκείνη που θα ελέγξει το αν η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα. Μόνο εάν έχουν ολοκληρωθεί θα μπορεί αν αποφασιστεί η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ της δεύτερης δόσης από τον ESM προς την Ελλάδα».

Να σημειωθεί πως την επόμενη εβδομάδα τόσο ο Έλληνας υπουργός όσο και ο επικεφαλής του ESM θα μεταβούν στην Ουάσιγκτον για την Ετήσια Διάσκεψη του ΔΝΤ.

Εκεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα απασχολήσει διάφορα φόρα και κυρίως το Washington Group στο οποίο μετέχουν οι Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πολ Τόμσεν από την πλευρά του ΔΝΤ, ο Μάριο Ντράγκι με τον Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ, ο Πιέρ Μοσχοβισί με τον Μ. Μπούτι από την Κομισιόν, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον Τόμας Βίζερ από το Eurogroup αλλά και οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Στο Washington Group θα αξιολογηθούν οι προτάσεις που καταρτίζει τους τελευταίους τρεις μήνες ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Εάν οι εν λόγω προτάσεις του ESM για το ελληνικό χρέος κριθούν επαρκείς από τη Διοίκηση του ΔΝΤ, τότε θα δοθεί ένα «πρώτο σήμα» στους Ευρωπαίους πως το Ταμείο θα μετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα. Εάν δεν ικανοποιηθεί η πλευρά του ΔΝΤ τότε το «παζάρι» με την ευρωζώνη θα συνεχισθεί.

Δεδομένου ότι το ΔΝΤ ήδη από το Eurogroup της 25ης Μαΐου έχει ξεκαθαρίσει πως θα συντάξει την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στο τέλος του 2016 και λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος να ολοκληρωθεί στις 11 Δεκεμβρίου, όλα δείχνουν πως οι όποιες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος θα πρέπει να έχουν κλειδώσει το αργότερο έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Τσακαλώτος: Η δόση θα έλθει εγκαίρως

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να ανακάμψει από την κρίση δημιουργώντας τις συνθήκες για σταθερή ανάπτυξη με κοινωνικά χαρακτηριστικά, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, κατά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ESM, τέθηκε το ζήτημα της προετοιμασίας των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, για την πρόοδο της οποίας ο ESM πρόκειται να ενημερώσει το επόμενο διάστημα τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης στο λεγόμενο EuroWorking Group.

Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τα μέτρα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, και αφορούν κυρίως, σύμφωνα με τον υπουργό, τον «ανασχεδιασμό» του χρέους. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι το ΔΝΤ αναμένει να προσδιοριστούν πριν από το τέλος του 2016 - παρ' όλο που θα υλοποιηθούν μετά το 2018 - έτσι ώστε στη βάση αυτή να συντάξει την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε επίσης ότι η εφαρμογή των προαπαιτουμένων για τη δόση των 2,8 δισ. αναμένεται να ολοκληρωθεί εγκαίρως και πριν από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, καθώς τα εναπομείναντα τρία προαπαιτούμενα που δεν περιλαμβάνονταν στο χθεσινό νομοσχέδιο, θα ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες μέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ