«Απόφαση σταθμός» του Ευρωδικαστηρίου για την προσωρινή απασχόληση
Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την Ισπανία ανοίγει το δρόμο για να καταργηθούν ανισότητες στην αγορά εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ όσων εργάζονται με καθεστώς προσωρινής και μόνιμης απασχόλησης. Πρόκειται για απόφαση υπέρ των δικαιωμάτων όσων απασχολούνται με το καθεστώς προσωρινής απασχόλησης.
Όπως αναφέρει το Reuters, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε γυναίκα από την Ισπανία η οποία εργαζόταν με το καθεστώς αυτό και αντικαθιστούσε δημόσιο υπάλληλο για περίοδο επτά χρόνων. Η γυναίκα τελικά απολύθηκε και προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας την ίδια αποζημίωση με αυτή του μόνιμου υπαλλήλου.
Οι ευρωπαίοι εργοδότες μπορούν να απολύσουν με πιο μικρό κόστος εργαζομένους που απασχολούνται με το καθεστώς της προσωρινής απασχόλησης και έχουν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα σε περιόδους οικονομικών κρίσεων. Χώρες όπως η Ισπανία έχουν προσπαθήσει να περάσουν μεταρρυθμίσεις για να καταργηθεί αυτό το σύστημα δύο ταχυτήτων στην απασχόληση και πλέον η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια αυτή.
Τα συνδικάτα δέχτηκαν με ικανοποίηση την απόφαση και τώρα ζητούν να ληφθούν κι άλλα μέτρα ώστε να δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι προσωρινής απασχόλησης ίσες αποζημιώσεις με τους μόνιμους υπαλλήλους. Τα συνδικάτα μάλιστα καλούν τους εργαζομένους να προσφεύγουν άμεσα στα δικαστήρια για να βρουν το δίκιο τους, τουλάχιστον μέχρι να περάσει η σχετική νομοθεσία.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου «μπορεί να προκαλέσει χιονοστιβάδα αγωγών», λέει στο Reuters ο Φαμπιάν Βαλέρο, δικηγόρος της εταιρείας Zeres με ειδίκευση σε εργατικά θέματα.
Ο Βαλέρο πρόσφατα κέρδισε δίκη για λογαριασμό εννέα εργαζομένων σε νοσοκομείο. Οι εργαζόμενοι αυτοί υποστήριξαν ότι είχαν προσληφθεί με δόλιο τρόπο υπό καθεστώς προσωρινής απασχόλησης, με τα συμβόλαιά τους να ανανεώνονται στη λήξη τους για αρκετά χρόνια, και ότι έπρεπε να έχουν δικαιώματα μονίμων υπαλλήλων.
Η οικονομία της Ισπανίας βασίζεται στην προσωρινή απασχόληση περισσότερο από κάθε άλλη στην ΕΕ πλην Πολωνίας. Οι προσλήψεις με το καθεστώς προσωρινής απασχόλησης βοήθησαν τη χώρα να μειώσει την ανεργία από το υψηλό του 27% που είχε καταγραφεί το 2013 περίπου στο 20% σήμερα.