ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτά είναι τα αφεντικά του Υπερταμείου

Αυτά είναι τα αφεντικά του Υπερταμείου
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Οριστικοποιήθηκε το πλέον ακανθώδες ζήτημα των προαπαιτούμενων, για την κυβέρνηση, που ήταν η σύνθεση των μελών του εποπτικού συμβουλίου του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες την Παρασκευή το βράδυ με επιστολή του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το εποπτικό συμβούλιο.

Πρόκειται για τους Γιώργο Σταμπουλή, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την Όλγα Χαρίτου, ειδική στα χρηματοοικονομικά, και το στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Ταβλά.

Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε φέρνει στη θέση του επικεφαλής του Υπερταμείου τον Γάλλο Ζακ Λε Παπ, επί χρόνια συνεργάτη της Κριστίν Λαγκάρντ στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών. Το έτερο μέλος του εποπτικού συμβουλίου από την πλευρά των θεσμών θα είναι ο Πορτογάλος Ντέιβιντ Κασπάρ.

Με βάση το Μνημόνιο 3 το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων θα έχει πενταμελές εποπτικό συμβούλιο με παρουσία δύο Ευρωπαίων που θα ορίζονται από την ευρωπαϊκή πλευρά και θα ελέγχουν επί της ουσίας τα πάντα. Κάθε απόφαση θα λαμβάνεται με πλειοψηφία 4/5 (τεσσάρων πέμπτων) και μία από τις πρώτες και πολύ σημαντικές είναι ο ορισμός του διοικητικού συμβουλίου σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος εκφράζει την ικανοποίησή του για τη θετική αυτή εξέλιξη.

Όπως τονίζουν κύκλοι του υπουργού Οικονομίας στο «Βήμα της Κυριακής» το Ταμείο σε λίγους μήνες θα αποτελεί ζωντανό οργανισμό στην ελληνική πραγματικότητα καθώς μπορεί να συμβάλει στην κινητοποίηση κεφαλαίων που θα διατεθούν για τη μείωση του χρέους αλλά και για την αξιοποίηση - ανάπτυξη κρατικής περιουσίας.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το Ταμείο αποτελεί σημαντική διαρθρωτική αλλαγή καθώς απελευθερώνονται οι ΔΕΚΟ από τον κρατικό και κομματικό εναγκαλισμό. Η πολιτική για τις ΔΕΚΟ αποσκοπεί να διατηρήσουν τον δημόσιο χαρακτήρα. Αλλά στον βαθμό που οι πόροι είναι περιορισμένοι θα πρέπει να αλλάξουν, να γίνουν πιο διαφανείς, πιο λειτουργικές, πιο κοντά στις ανάγκες των ανθρώπων που εξυπηρετούν.

Η κατεύθυνση που δίνεται πλέον στις διοικήσεις είναι η σχέση τους με τα υπουργεία να είναι στενή, αλλά παύει να είναι σχέση εξάρτησης καθώς το Ταμείο θα έχει τον πρώτο λόγο.