Να ξηλωθεί η διάταξη για τις απολύσεις στα ιδιωτικά ζητεί το ΔΝΤ
Αντίθετο με την προσφάτως ψηφισθείσα διάταξη του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει πως οι καταγγελίες σύμβασης στα ιδιωτικά σχολεία θα μπορούν να εξεταστούν ως προς την καταχρηστικότητά τους από τα υπηρεσιακά συμβούλια εμφανίστηκε το ΔΝΤ στη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.
Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Παιδείας "το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με το νόμο για τις αλλαγές στην ιδιωτική εκπαίδευση και ειδικά με το θέμα των απολύσεων, καθώς θεωρεί πως ο περιορισμός στις απολύσεις στα ιδιωτικά μπορεί να λειτουργήσει ως μοντέλο για το σύνολο των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα".
Η ίδια πηγή ανέφερε πως ο νόμος αυτός είχε εγκριθεί από τους θεσμούς και πως δεν πρόκειται η κυβέρνηση να ανοίξει κανένα θέμα.
Η διάταξη με την οποία διαφωνεί το ΔΝΤ σημαίνει πρακτικά πως όποιος ιδιωτικός εκπαιδευτικός απολύθηκε το σχολικό έτος 2015-2016 θα μπορεί να προσφύγει κατά του κύρους της καταγγελίας σύμβασής του εάν θεωρεί πως αυτή έγινε καταχρηστικά (με δόλο, εκδικητικά ή γενικώς πέραν των ορίων που θέτει ο νόμος).
Το ΔΝΤ φοβάται πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε γενικότερη εφαρμογή του μοντέλου αυτού σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και πως με τον τρόπο αυτό δημιουργείται προηγούμενο.
Με την επίμαχη ρύθμιση που το ΔΝΤ θέλει να ξηλωθεί προβλέπονται τα εξής:
-Υποχρέωση εργοδοτών για την αιτιολόγηση των απολύσεων και έλεγχο της νομιμότητας και της καταχρηστικότητας των απολύσεων από τα υπηρεσιακά συμβούλια.
-Υποχρέωση ιδιοκτητών να δηλώνουν τις εκτός ωρολογίου προγράμματος δραστηριότητες και τους εργαζομένους σ’ αυτές (σ.σ.: Εκπαιδευτικοί του σχολείου ή εκτός αυτού απασχολούνταν το απόγευμα σε ενισχυτική διδασκαλία στα βασικά μαθήματα και στις ξένες γλώσσες, σε αθλητικές, πολιτιστικές δραστηριότητες κ.ά.).
-Υπαγωγή των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών στην εποπτεία του υπουργείου Παιδείας και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων θα πρέπει να δηλώνουν τα τμήματα που διαθέτουν και τους εκπαιδευτικούς που απασχολούν.