Τα ιδιωτικά σχολεία στο επίκεντρο της συνάντησης Φίλη - θεσμών
Οι αλλαγές στην ιδιωτική εκπαίδευση βρίσκονται στο επίκεντρο της εν εξελίξει συνάντησης των εκπροσώπων των θεσμών με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Με το αναθεωρημένο Μνημόνιο οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να καταρτίσουν στρατηγική ανάπτυξης μέχρι τον Ιούνιο του 2016 η οποία, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να στοχεύει στη δημιουργία ενός πιο ελκυστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος καθώς και στη δημιουργία ανθρώπινου κεφαλαίου μέσω της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην βελτίωση του τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης και στην καινοτομία.
Στην ίδια βάση οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να επιταχύνουν και να ολοκληρώσουν τον στρατηγικό σχεδιασμό και να εργαστούν με τους κοινωνικούς εταίρους, τους ακαδημαϊκούς και τους διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να παραχθεί το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για την τόνωση των επενδύσεων.
Ο κ. Φίλης θα ενημερώσει τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM για την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε αυτό τον τομέα, αλλά και για τις πρόσφατες αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με την κατάργηση της 7ης ώρας, τη μείωση σε 3 ώρες εβδομαδιαίως του προγράμματος από 35 σε 32 ώρες, τις παρεμβάσεις στα ιδιωτικά σχολεία, αλλά και για τα σχέδια του υπουργείου για μόνιμους διορισμούς από το Σεπτέμβριο του 2017 και αύξηση των κονδυλίων για την εκπαίδευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες ενστάσεις φέρονται να προβάλλουν οι θεσμοί στις προωθούμενες αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας για το καθεστώς λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων. Οι θεσμοί εκτιμούν ότι το υπουργείο επιχειρεί «ομογενοποίηση» δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης και δεν είναι και σύμφωνοι με τις προτεινόμενες αλλαγές στη διαδικασία των απολύσεων των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά.