Έως τις 30 Σεπτεμβρίου το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό
Να έχει έτοιμο το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια ως τις 30 Σεπτεμβρίου, προκειμένου στη συνέχεια να το αξιολογήσουν οι θεσμοί, δεσμεύθηκε την Πέμπτη το οικονομικό επιτελείο, κατά το νέο γύρο διαβουλεύσεων με τους δανειστές.
Όπως έγινε γνωστό μετά το πέρας της νέας συνάντησης κυβερνητικών στελεχών με τους εκπροσώπους των θεσμών, η Αθήνα ανέλαβε τη δέσμευση να έχει έτοιμο το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να το αξιολογήσουν οι δανειστές και να ανοίξει, στη συνέχεια, ο δρόμος για την ψήφισή του.
Εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ανέφερε ότι το κλίμα ήταν πολύ θετικό και είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των συζητήσεων σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, καθώς ανοικτά παραμένουν μόνο κάποια επιμέρους τεχνικά ζητήματα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ανέφερε ότι έχει επέλθει ταύτιση απόψεων σε ζητήματα σχετικά με την Επιτροπή που θα είναι αρμόδια για τις αναδιαρθρώσεις δανείων. Σε αυτή θα υπάρχει εξωτερικός αξιολογητής-εισηγητής και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, στο βαθμό που υπάρχουν σχετικά χρέη. Η Επιτροπή θα καταλήγει σε απόφαση, η οποία θα παραπέμπεται σε δικαστή προς επικύρωση. Η διαδικασία θα αφορά όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες.
Οι αξιολογητές θα προκύπτουν από το υπάρχον μητρώο, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται σε εταιρείες του χώρου. Τέλος, για την περίπτωση διαγραφής οφειλών προς το Δημόσιο, ο Υπουργός υποστήριξε ότι θα βρεθεί λύση και ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας.
Στη συνάντηση, με τους θεσμούς, εξετάστηκαν, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου και οι επικείμενες αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι δύο πλευρές, συμφωνούν στην επιτάχυνση των διαδικασιών ως προς το πτωχευτικό δίκαιο των επιχειρήσεων.
Μεταξύ των βασικών αλλαγών που προγραμματίζονται, στην κατεύθυνση επιτάχυνσης της διαδικασίας, είναι και η δημιουργία ενός ειδικού σώματος που θα αποτελείται από εξειδικευμένο πρόσωπα τα οποία θα επονομάζονται Διαχειριστές Αφερεγγυότητας. Κατά τις ίδιες πηγές, οι Διαχειριστές αυτοί θα επεμβαίνουν γρήγορα και εξωδικαστικά στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση και επιδιώκουν την εξυγίανσή τους.