ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον «πάγο» βάζουν οι θεσμοί τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους επαγγελματίες

Στον «πάγο» βάζουν οι θεσμοί τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους επαγγελματίες
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/φωτογραφία αρχείου

«Φρένο» στις κυβερνητικές εξαγγελίες για «πάγωμα» των οφειλών των ελευθέρων επαγγελματιών και μετατροπή των επικουρικών ταμείων και των ταμείων εφάπαξ των ελευθέρων επαγγελματιών σε επαγγελματικά έβαλαν οι εκπρόσωποι των θεσμών στη σημερινή συνάντηση τους συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο οι δανειστές επιφυλάχθηκαν να μελετήσουν τις επόμενες ημέρες τις τελικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς, προκειμένου να τοποθετηθούν κάτι που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο υπουργός Εργασίας είπε πως η συζήτηση για τις οφειλές των ασφαλιστικών Ταμείων συνδέεται με την δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού και την αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών χρεών, και ότι όλα αυτά τα θέματα πρέπει να διευθετηθούν μαζί.

Ερωτηθείς για το εάν υπήρξαν ενστάσεις των δανειστών σε ότι αφορά στα αντισταθμιστικά μέτρα σε όσους κόπηκε το ΕΚΑΣ ο υπουργός είπε ότι απλώς έγινε μια ενημέρωση.

Κατά τον ίδιο δεν ετέθη από την ελληνική πλευρά η επιβολή πλαφόν 10% για τις περικοπές στα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων.

Σε ότι αφορά στα προαπαιτούμενα του υπουργείου για την δόση των 2,8 δισ. ευρώ είπε πως σύντομα θα κατατεθούν στη Βουλή.

Ερωτηθείς για την κατάργηση του Αγγελιοσήμου, απεκάλυψε πως δεν θα υπάρξει νέα παράταση και πως αύριο Παρασκευή θα γίνει συνάντηση με εκπροσώπους των δημοσιογράφων για να συζητηθούν οι περαιτέρω κινήσεις. «Το ιδανικό είναι ένας πόρος χρηματοδότησης που θα συμφωνηθεί μεταξύ εργαζόμενων και εργοδοτών», είπε.

Η συνάντηση για τα δημοσιονομικά

Στη συνάντηση που προηγήθηκε, μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των θεσμών με θέμα τα δημοσιονομικά παρουσιάστηκε από την ελληνική πλευρά η πορεία των εσόδων και των δαπανών για το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών επισημάνθηκαν η βελτίωση την οποία παρουσιάζουν τα έσοδα κατά το 2016 σε σχέση με τις προβλέψεις και η πρόβλεψη διατήρησης της βελτίωσης και κατά το 2017.

«Ιδιαίτερη βαρύτητα για το σταθερό «βηματισμό» και την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας έχει το γεγονός, ότι η βελτίωση που προβλέπεται και το επόμενο έτος, είναι αποτέλεσμα της λήψης και απόδοσης συγκεκριμένων μέτρων», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ