Επανέφερε το θέμα των πλεονασμάτων ο Στουρνάρας στους θεσμούς
Το εκκρεμές ζήτημα της τοποθέτησης νέων μελών στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών και η διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων απασχόλησε τη συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής των θεσμών με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Είχε προηγηθεί συνάντηση των δανειστών με τον πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Γιώργο Μιχελή και με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΧΣ Χριστόφορο Στράτο.
Στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε πως στη συνάντηση εξετάσθηκε το θέμα της αποβολής των μη συνεργαζόμενων μετόχων από τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, η πρόοδος στην αδειοδότηση εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων - ήδη έχουν δοθεί 6 άδειες - και η αμνηστία των τραπεζικών στελεχών που εμπλέκονται στις αναδιαρθρώσεις δανείων.
«Η κρίση δεν έχει τελειώσει. Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει κάτι τέτοιο», δήλωσε μετά τη συνάντηση το εν λόγω στέλεχος.«Για να εξέλθει η χώρα από την κρίση απαιτούνται ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. Πρέπει να φερθούμε έξυπνα για να βγούμε από την κρίση», προσέθεσε με νόημα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε στους θεσμούς σήμερα την πάγια θέση της Τράπεζας της Ελλάδος πως απαιτούνται χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για το ελληνικό πρόγραμμα. Απεκάλυψε δε πως η ΕΚΤ ενστερνίζεται τη θέση αυτή.
Όπως είπε η Τράπεζα της Ελλάδος βλέπει ύφεση 0,3% εφέτος και ανάπτυξη 2,5% το 2017. Σε ότι αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα η εκτίμηση είναι ότι θα κλείσει εφέτος στο 0,8% του ΑΕΠ.
Σχετικά με την επιστροφή καταθέσεων ανέφερε πως η καθαρή αύξηση των καταθέσεων από τις 25 Μαΐου έως σήμερα ανέρχεται σε 4,6 δισ. ευρώ.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες στη συνάντηση των στελεχών των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα εξετάσθηκε ακόμη το θέμα των κόκκινων δανείων και του Κώδικα Δεοντολογίας που προσφάτως αναθεώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος.
H απάντηση της ΕΚΤ
Οι δηλώσεις του στελέχους της Τράπεζας της Ελλάδας για το πλεόνασμα προκάλεσαν αντίδραση από την πλευρά της ΕΚΤ. «Δεν είναι σωστό να λέμε ότι η ΕΚΤ υποστηρίζει μείωση των δημοσιονομικών στόχων μετά το 2018», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της. «Πρέπει πρώτα να υπάρξει συζήτηση μεταξύ των τεσσάρων θεσμών και το Eurogroup, στο πλαίσιο της δήλωσης του τελευταίου στις 24 Μάιου. Αυτό που είναι σημαντικό για την ΕΚΤ τώρα είναι να εκπληρώσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της με βάση το πρόγραμμα», τόνισε.