ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαφωνούν οι θεσμοί στις ανώνυμες δωρεές προς τα κόμματα

Ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμησης της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης.

Διαφωνία στο θέμα έκδοσης κουπονιών για τη χρηματοδότηση κομμάτων έχουν οι θεσμοί όπως προέκυψε από τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργου Βασιλειάδη, με τα στελέχη του ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM και ΕΕ.

Στη συνάντηση αυτή δεν μετείχε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος, ο οποίος δεν προσήλθε λόγω ασθένειας, αλλά ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμησης της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης.

Εκ μέρους των θεσμών μετείχαν οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM), ενώ η Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) θα μετέχει από αύριο στις διαπραγματεύσεις.

Εξερχόμενος της συνάντησης με τους θεσμούς που διήρκησε μια ώρα ο κ. Βασιλιάδης ανέφερε πως σε όλα τα θέματα που συζητήθηκαν υπήρξε σύγκλιση θέσεων, με τις μόνες ενστάσεις να αφορούν στο θέμα των ανώνυμων δωρεών προς τα πολιτικά κόμματα και ειδικά στο θέμα της έκδοσης κουπονιών κάτι που οι θεσμοί θέλουν να καταργηθεί.

Διαφωνία εκφράζουν οι θεσμοί και για τον πρόσφατο νόμο που απαγορεύει στους βουλευτές να μετέχουν σε εταιρείες ως μέτοχοι, καθώς θεωρούν πως αντίκειται του ενωσιακού κεκτημένου.

Ακόμη, εξετάσθηκαν οργανωτικά θέματα και κυρίως η αλλαγή δομής της Γραμματείας για την Καταπολέμησης της Διαφθοράς, ώστε να τοποθετεί σε αυτή Εισαγγελέας προκειμένου να ελέγχει τόσο τον Γενικό Γραμματέα όσο και και τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Στη συνάντηση έγινε αποτίμηση των δράσεων της κυβέρνησης και κυρίως το που βρίσκονται οι αποφάσεις με τις οποίες ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την ηλεκτρονική υποβολή και τη δημοσιοποίηση των 120.000 δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) βουλευτών, δημοσίων υπαλλήλων, δημοσιογράφων και λοιπών κατηγοριών προσώπων.

Το αναθεωρημένο Μνημόνιο προέβλεπε πως η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να υιοθετήσει έως το τέλος Ιουνίου νομοθεσία η οποία θα μεταβάλει το πλαίσιο για τη δήλωση περιουσίας, προκειμένου να παράσχει ένα ενισχυμένο σύστημα δηλώσεων ειδικότερα μέσω της βελτίωσης της ανεξαρτησίας της επιβλέπουσας επιτροπής για τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων ατόμων με πολιτική δραστηριότητα. Στη βάση αυτή η κυβέρνηση έπρεπε να εξασφαλίσει ότι οι υπηρεσίες ελέγχου των δηλώσεων περιουσίας θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν μέχρι τον Ιούνιο του 2016.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε στη αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διαδικτυακής εφαρμογής www.pothen.gr, μέσω της οποίας θα υποβάλλονται οι δηλώσεις και σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου όλα θα είναι έτοιμα ώστε να αρχίσει την 1η Οκτωβρίου 2016η υποβολή και να ολοκληρωθεί την 31η Δεκεμβρίου 2016.

Να σημειωθεί πως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος βρέθηκε στο Hilton μεταξύ 1.30- 2.30 το μεσημέρι για προπαρασκευαστικές συναντήσεις, ενώ σε λίγο θα έχει νέα συνάντηση με τους θεσμούς με βασικό θέμα το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης